blank

Sve izvesnija niža cena maline, troškovi proizvodnje i dalje veliki

Ovogodišnja cena maline u Srbiji mogla bi da bude upola manja od prošlogodišnje, koja je bila rekordna i dostizala je 600 dinara po kilogramu. Sa druge strane, troškovi proizvodnje se ne smanjuju, kao i brojni nerešeni problemi u toj oblasti poljoprivrede.

blank
Foto: Piksabej

Kako je podsetio Božo Joković direktor Zadruge Agro-eko voće u Arilju, cena prošlogodišnjeg roda maline kretala se od 500 do 600 dinara po kilogramu, zavisno od regiona.

„Kada je urađeno tri četvrtine berbe, veliki izvoznici i kupci koji su decenijama od nas kupovali malinu, oborili su nam tu cenu maline, blago rečeno, na pola. Nismo se pomirili sa tim“, dodaje Joković.

Prema papirima Uprave carina, u 2022. godini od januara do decembra izveženo je 68.000 tona maline, po prosečnoj ceni oko 5,5 evra:

„Cena nije padala u rasponu od januara do decembra 2022. Taj trend se nastavio i u januaru 2023. godine, kada je izveezeno oko 4.700 tona, ali je uvezeno negde oko 550 tona maline. Tokom 2022. godine uvoz je bio 10.000 tona“, dodaje Joković.

On napominje da proizvođačima i malim hladnjačama stabilna izvozna cena nije ništa značila, jer zapravo nikada nisu bili vezani direktono za tržište, bez posrednika kupovine i plasmana maline.

On je prisustvovao sastanku koji je u Poljoprivrednom klubu Ministarstva poljoprivrede organizovalo Nacionalno društvo za voćarsku proizvodnju.

Prema njegovim rečima, problem je nastao zbog izuzetno visoke cene u maline u otkupu i sadašnje značajno niže cene maline na tržištu.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.