blank

“Umesto razvoja – nazadovanje”- čulo se na pres konferenciji Pokreta građanske Subotice

Povod za sastanak sa novinarima u prostorijama Pokreta građanske Subotice bila je reakcija članova ovog udruženja, koje ima svoje predstavnike u Skupštini Subotica, na dešavanja u JP „Suboticatrans“, kao i po „kosovskom pitanju“.

blank
Pokret Građana Subotice

Na afere koje potresaju u poslednje vreme „Suboticatrans“ nema odgovora nadležnih, a informacije koje su se pojavile u javnosti, o privatizaciji ovog javnog preduzeća, do fakture rezervnog dela, koja je bila višestruko uvećana iz već pomenutog preduzeća, Jene Maglai, predsednik PGS izneo je svoje i mišljenje članova Pokreta.

„Ne može jedna zajednica da napreduje, da ima bolje egzistencijalne uslove, kada se nastavlja politika koja je 2016. godine proklamovana kao prošlost od strane Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara. Tada su se kleli da neće više biti partijskog zapošljavanja, da će biti nemilosrdna borba protiv korupcije, da neće više biti nepotizma, nameštanja poslova svojim partijskim kolegama. Već tad se videlo da smo sve dublje zabrazdili u vode partijskog zapošljavanja, i danas ovde u Subotici, ne možete da se zaposlite u jednom javnom preduzeću, a da nemate partijsku knjižicu, što je dovelo do sunovrata kvaliteta rada svih javnih preduzeća, ustanova i državnih organa. Imate jednu endemsku korupciju, koja je postojala i za vreme Demokratske stranke, zbog toga su i pali, ali za vreme Srpske narodne stranke , to je tek unapređeno, i sistemski dovedeno do perfektnosti, i na nivou Subotice i države. Došlo je do urušavanja i funkcionisanja svih državnih organa i institucija. Policija i sudstvo postali su partijski servis. Preko medija smo morali da saznamo da je pokrenut postupak za privatizaciju Suboticatransa. Mislim da bi bio red da jedan takav strateški projekat najave gradonačelnik i predsednik Skupštine grada. Ulazimo u privatizaciju jednog od najvećih preduzeća grada, a da to saznajemo iz medija, na osnovu procurele informacije iz Gradske kuće“, naveo je Maglai. 

Pokušaj privatizacije Suboticatransa, Maglai je uporedio sa privatizacijom Apoteka Subotica, koje su posle 60 godina postojanja i nameštenog duga, privatizovane bez koristi za grad i njegove građane.

„Nakon negativne rakcije javnosti, pokušava se prodati priča kako to nije tako, rentabilne, profitabilne linije će se dati privatniku, a ono što nije rentabilno to će ostati na teretu grada sa još većim obavezama iz budžeta. Da ne zaboravimo, usvojen je budžet grada na kome je Suboticatrans dobila iz budžeta subvencije u visini od 305 miliona dinara koje će rebalansom budžeta biti i više. Mi svi sa tri miliona evra subvencionišemo javno preduzeće“, rezignirano je istakao Jene Maglai i dodao kako je budžetom za ovu godinu, posle inflacije i poskupljenja, Direkciji za izgradnju grada, koja je „kičma grada“ dato manje za razvoj i održavanje javnih površina, koja ne pokrivaju ni polovinu, pa tako, od infrastrukturalnog razvoja Subotice, neće biti ništa.

Na pres konferenciji Maglai se dotakao korupcije, gde je za primer uzeo slučaj iz Suboticatransa i dodao da je siguran da je i u ostalim javnim preduzećima verovatno sličan slučaj i ovom prilikom zahtevao je izvinjenje građanima Subotice i neopozivu ostavku direktora Suboticatransa.

„Najveća pljačka državnih resursa i budžetskih para u poslednjih nekoliko decenija je izgradnja akvaparka, gde je potrošeno 800 miliona dinara, sve je plaćeno više nego što vredi, a niko se ne buni, niko ne podiže glas, ovako ćemo biti sve bedniji i siromašniji, dok se sve ostalo sliva u tuđe džepove. Pozivam javnost Subotice da podignu svoj glas protiv ovih tendencija, protiv krađe i otimanja“, završio je izlaganje Jene Maglai, predsednik PGS.

Dr Jelica Santrač, odbornica u lokalnom paralamentu, ispred Gradskog odbora Nove demokratske stranke Srbije, u koaliciji sa PGS dala je svoje mišljenje o radu vladajućih struktura u Subotici i osvrnula se na niz nezavršenih projekata u gradu, počevši od Narodnog pozorišta, Akvaparka, bolnice koja je „u otužnom stanju kako izgledom tako i kadrovskom strukturom“ i pita se ko je za to kriv.

„Dom vojske, epicentar kao i Gradska kuća koja je u ružnom stanju, posebno severni deo koji je u memli i vlazi, ali se Dan grada obeležava sa 40 hiljada evra, koji se daje jednoj estradnoj zvezdi. Zgrada zatvora, koja po predlogu Nove Demokratske stranke u Subotici, treba da se premesti na neku drugu lokaciju, a da se istoj da neka druga namena recimo iz oblasti kulture“, predlog je Santračeve, i nastavlja da se pita o zgradama koje „niču bez reda“, novom hotelu koji nam nije neophodan, jer ni postojeći nisu popunili svoje kapacitete, o jezgru grada kao sramoti, i brizi o građanima koji su na ivici siromaštva, i sve češće na obroku u javnoj kuhinji. Komunalna pitanja, neasfaltirane ulice, ekologija koja je posebna priča, pitanja su na koja Jelica Santrač , ispred koalicije traži odgovor od lokalne vlasti, za koju smatra da je odgovorna za devastiranje Subotice.

Pokret Građanske Subotice deluje lokalno, i bavi se lokalnim temama, ali se iznose stavovi koji su važni za celu državu. Svoj stav o „kosovskom pitanju“ imaju u koaliciji, i smatraju da je ovo centralno političko pitanje države, a rešavanje tog pitanja otvorilo bi prostor za razvoj u suštinskom smislu.
Kroz pregovore mora se doći do prihvatljivog rešenja i za 85 posto građana koji ne podržava stvaranje nezavisne države Kosova, na teritoriji Srbije.

„Stav PGS je da mora striktno da se poštuje Ustav Republike Srbije, što je direktan uslov za postojanje pravne države, pa prema tome, PGS se pita ko je predsednika države ovlastio da postane glavni pregovarač, pa ukoliko nismo u mogućnosti da poštujemo Ustav smisleno je raspisati vanredne izbore da bi rešili dileme kojim putem Srbija želi da ide, izbori su jedini demokratski način nagomilanih spoljno-političkih problema“, rekao je Miroslav Milojević, na pres konferenciji Pokreta Građanske Subotice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.