blank

Vojvodina pomaže ženama koje kupuju prvi stan

Pokrajinska vlada je za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena u 2023. godini obezbedila bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara, saopšteno je na sajtu Pokrajinske Vlade.

blank
Foto: Pixabay

„Cilj ove mere podrške je unapređivanje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, jer statistika pokazuje da su žene na teritoriji AP Vojvodine vlasnice nekretnina u 13,95 odsto i suvlasnice u 12 odsto slučajeva“, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.

Kako se dodaje, „ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način dodele bespovratnih sredstava za rešavanje stambenog pitanja porodicama na teritoriji AP Vojvodine, s ciljem povećanja broja žena vlasnica nekretnina“.

Pravo na tu pomoć imaju porodice – bračne i vanbračne zajednice, samohrane majke sa prebivalištem na teritoriji AP Vojvodine, koje nemaju stambeni prostor u svom vlasništvu ili suvlasništvu, piše u odluci Pokrajinske vlade.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava raspisaće Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Nova ekonomija je pisala, 2021. godine, da je od ukupnog broja nepokretnosti u Srbiji, u svega 25,6 odsto isključive vlasnice su žene, prema podacima organizacije Mreže SOS Vojvodina.

Ženske organizacije na teritoriji Vojvodine ističu da iako zakoni u Srbiji koji uređuju imovinske i nasledne odnose ravnopravno tretiraju žene i muškarce, običajne patrijarhalne norme, obrasci nasleđivanja koji i dalje često idu u korist muških naslednika, a da uopšteno slabiji ekonomski položaj žena dovode do toga da muškarci i dalje dominiraju među vlasnicima zemljišta i nepokretnosti. Pogotovo u ruralnim područjima.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.