blank

Baština bez zaštite: Kuća Vilmoša Tausinga

blank
“Fejsbuk” stranica “Baština bez zaštite” objavila je priču o ruiniranoj kući na uglu ulica Maksima Gorkog i Braće Radić u Subotici

Ulica braće Radić u Subotici prepuna je neverovatnih objekata koji svedoče o estetici perioda u kojima su izgrađeni, o vlasnicima i o arhitektonskoj “modi”.

Ipak, čini se da je apsolutni kandidat za ovu stranicu zgrada u Ulici Maksima Gorkog br. 21 (jedan deo ove lakatne zgrade ulazi u Ulicu braće Radić, a drugi u Maksima Gorkog). Ogroman broj ljudi svakodnevno prolazi pored ove zgrade i gleda fasadnu plastiku koja se gomila na trotoarima. Natpis na kući uliva strah, no možda i može da ohrabri ako se nađe vlasnik koji bi ispoštovao mere zaštite prilikom obnove.

Кuća na uglu Braće Radića i Maksima Gorkog građena je 1882. prema nacrtima građevinskog preduzimača Janoša Molcera, sa stilskim karakteristikama eklektike, za potrebe Vilmoša Tausinga. Projekt je izradio akhitekta Deže Jakab, arhitekt najpoznatijih simbola Subotice: Sinagoge, Gradske kuće, Vodotornja na Paliću, Ženskog štranda… On se tokom boravka u Subotici upoznao i oženio ćerkom Vilmoša Tausinga, Irenom. Zanimljivost objekta, između ostalog, je i u ugaonom zaobljenom delu koji spaja dve fasade i u kome je sa u utrašnje strane prostorija kružnog oblika u kojoj je smeštena biblioteka velikog arhitekte.

Na žalost, Subotica, koja je pokazala da zna da brine za nasleđe, ima još puno kandidata za popis baštine bez zaštite.

Tekst i foto: Marko Tucakov Marko
Podaci: Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 25 stepeni Celzijusa. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.