blank

Kosanović konkuriše za nagradu “Pjer”

blank

Milenko Kosanović, poznati srpski karikaturista koji sarađuje sa našim portalom, ove godine konkuriše za nagradu “Pjer” karikaturom “Vašington – Beograd” koja ironično prikazuje igru velikih sila na Balkanu.

Kosanović je rođen 11. septembra 1948. godine u Bajmoku. U Subotici je pohađao Školu za industrijske tehničke crtače.

Na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu studirao je na grupi likovnog vaspitanja. Na jugoslovenskom institutu za novinarstvo pohađao je Školu za likovno-grafičko oblikovanje novina i časopisa.

Do odlaska u penziju radio je u nekadašnjim Subotičkim novinama.

Član je ULUPUDS-a sa statusom istaknutog umetnika. Dobitnik je Nagrade za životno delo.

Kao profesionalni karikaturista i ilustrator sarađivao je u mnogim listovima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji, kao i pojedinim inostranim izdanjima, kao što su kanadski „Artizans“, engleski „Cartonshtock“ i francuski EGE.

Predstavljen je u enciklopediji „Dva veka novinarstva u Srbiji“.

Ilustrovao je nekoliko knjiga.

Za svoj rad, Kosanović je nagrađivan više puta u zemlji i svetu na izložbama. Učestvovao je na više od dvesta grupnih izložbi u inostranstvu i Srbiji na kojima je pobrao brojna priznanja. Počasni je građanin Subotice.

Nagrada “Pjer” je najznačajnija nagrada u oblasti karikature koja se dodeljuje u našoj zemlji.

Križanić, poznat po nadimku Pjer, bio je slikar, grafičar, publicistai jedan od tvoraca savremene srpske i jugoslovenske karikature i najznačajnijih imena novinske karikature na jugoslovenskim prostorima. Nagrada “Pjer” za najbolju karikaturu dodeljuje se od 1967. godine.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.