blank

Počeo 27. Međunarodni festival pozorišta za decu

blank

Ceremonijom svečanog otvaranja i dodelom nagrada za životno delo „Mali princ“ sinoć je u subotičkom Dečjem pozorištu počeo 27. Međunarodni festival pozorišta za decu.

Nagrade za životno delo „Mali princ“ dodeljene su piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Publiku i goste Festivala pozdravili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević.

Obraćajući se u ime grada Subotice, osnivača Međunarodnog festivala pozorišta za decu, gradonačelnik Bakić je istakao značaj održavanja ovog 27. festivala, uprkos okolnostima zbog pandemije korona virusa, saopštila je Gradska kuća.

„Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena, jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti”, naglasio je Stevan Bakić.

Pandemija novog korona virusa, rekao je, onemogućila je da u Suboticu dođu naši prijatelji iz daleke Kine, Irana, Argentine i mnogih drugih zemalja, ali ćemo, ipak, uprkos okolnostima koje prete da nas izoluju, graditi još snažnije zajedništvo sa njima.

„Posredstvom savremenih tehnologija uživaćemo u nekim od njihovih predstava. Na našu radost, gosti iz Slovenije su uspeli da dođu, a njihova predstava će večeras i otvoriti festival. Poštujući sve mere zaštite od zaraze, okosnicu programa ove godine činiće dečja pozorišta iz Srbije, što će biti prilika da se osnaže i domaće umetničke veze i oživi domaća scena pozorišta za decu”, istakao je gradonačelnik Bakić.

On se u ime svih građana Subotice i u svoje lično ime zahvalio na pomoći u realizaciji Festivala Ministarstvu kulture i informisanja i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

„Čestitam dobitnicima nagrada i pozdravljam sve naše drage goste koji su uspeli da dođu, želeći im srdačnu dobrodošlicu u naš grad. Jednako pozdravljam i one koji neće biti fizički sa nama, ali koji će pružiti nama i našoj deci veliku radost i osećaj bliskosti prijateljskim državama i narodima, od kojih smo samo privremeno razdvojeni”, rekao je gradonačelnik Bakić.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević  istakla je da je veoma lako biti na toj funkciji pogotovo kada je Subotica u pitanju, jer je ona jedan od vodećih kulturnih centara.

„Ono što čini svakako posebno zadovoljstvo jeste da ovaj međunarodni festival već više od četvrt veka okuplja čitav svet i dovodi ga baš u Suboticu, u našu državu. Veoma je važno da nakon svih ovih uslova, kada je kultura, nažalost, morala da zaustavi svoj rad nastavimo kontinuitet onoga što je  zapravo očuvanje ne samo srpske već i svetske kulturne baštine. Čestitam vam i želim vam da od Subotice napravite još veću kulturnu stanicu Srbije”, rekla je Dragana Milošević..

Glavni program Festivala otvoren je u 18.00 časova, na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta  predstavom „To je Ernest“ lutkarskog pozorišta „Nebo“ iz Slovenije,

Festival se u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica održava od 20. do 24. septembra.

Foto: Gradska uprava

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.