blank

Svetlana Bojković za Subotičke.rs: Veoma volim Suboticu

blank

Ono o čemu sam razmišljala, gledajući ove fotografije, jeste koliko sam živela, rasla i sazrevala u jedno mnogo dragocenije i lepše vreme, nego što je ovo danas”, poručila je Subotičanima naša poznata glumica

U galeriji Otvorenog univerziteta u nedelju je otvorena izložba posvećena Svetlani Bojković, upriličena povodom pedeset godina njenog umetničkog rada i Sterijine nagrade koju je naša poznata glumica dobila lane za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.

Otvaranju izložbe “Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom” prisustvovali su, pored Svetlane Bojković, autor izložbe Zoran Maksimović i koautorka Branislava Atanacković, kao i glumica Mira Banjac.

Svetlana Bojković nije krila zadovoljstvo. Za Subotičke.rs rekla je da veoma voli Suboticu, ali da dugo dugo u njoj nije nastupala, još od predstave “Filumena Marturano”, a od toga ima dvadesetak godina.

blank

Na pitanje koju ulogu bi izdvojila kao sebi naupečatljiviju, odgovorila je da joj je veoma teško da posle tolikih godina izdvoji samo jednu ulogu.

Mogu da izdvojim nekoliko uloga, jer sam igrala različite žanrove. Mogu da izdvojim Madam San Žen, Gospođu Ministarku, Elizabetu od Engleske u “Mariji Stjuart” i Milunku Savić u “Modernoj garaži”.
– Ovo je drugi put da vidim ovu izložbu. Prvi put sam bila veoma zaprepašćena. Ima nečeg pomalo nerealnog i pomalo neprirodnog u tome kad dođete, kao jedan zdrav i stabilan čovek, i vidite odjedanput ovolike svoje fotografije, među kojima ste mnoge stvari i zaboravili da ste radili. Ne može sve da ostane u sećanju. Ono o čemu sam razmišljala, gledajući ove fotografije, jeste koliko sam živela, rasla i sazrevala u jedno mnogo dragocenije i lepše vreme, nego što je ovo danas.

O tome svedoče fotografije na kojima sam imala sreću da budem savremenik velikih glumaca i velikih reditelja, kojih nažalost danas više nema. Upravo tim fotografijama sam posvetila pažnju. Na njima se nalaze moji partneri, kao što je Petar Kralj, Predrag Edjus, Dragan Nikolić, Miloš Žutić, reditelj Branko Pleša…

Nemojte misliti da govorim samo o onima koji su nas napustili. Imamo veliku sreću da je sa nama, u punoj životnoj energiji, ovde Mira Banjac, tu je i naša fotografija. Mira je otvorila prvu izložbu koja je upriličena na Sterijinom pozorju. Na tome joj veliko hvala.

Imala sam uz koga da rastem, uz koga da stasavam. Svi ovi dragi ljudi u mom životu i karijeri, iako su nas napustili fizički, nekako su mi svi tu. Dok sam živa, živeće sa mnom. Sećam se svega, i ne samo da se sećam, nego imam osećaj da je sve to danas. Kada imam neku dilemu u pozorištu, u kome i danas radim, pozovem nekoga od njih. Zavisi ko mi za šta zatreba. I oni su tu. Znam šta bi oni rekli, jer oni su, nekako, svi ugrađeni u moj život i u moj životni rad – poručila je naša poznata glumica na otvaranju izložbe.

blank

Maksimović je predstavio Svetlanu Bojković kao veliku umetnicu pozicioniranu, kako je rekao, vrlo visoko i vrlo sjajno na glumačkom nebu.

Izložba je priređena za Sterijino pozorje, povodom nagrade koju je Svetlana Bojković dobila za pedeset godina umetničkog rada. Zapravo, kako mi to kažemo, dobila je nagradu za životno delo, za doprinos pozorišnom stvaralaštvu. Radujemo se da je izložba postavljena i na jednom filmskom festivalu – rekao je Maksimović. – Branislava Atanacković, koautorka izložbe, doprinela je mnogo da se jedna ovako duga i pre svega velika karijera objedini. Zajedno smo pokušali da damo jedan trag toj dugo-dugoj karijeri, kako bi je ovekovečili. Takođe, pomogli su nam Nenad Bogdanović koji je pripremio katalog izložbe i Bojan Jovanović koji je uradio dizajn same izložbe. Uz njih je još mnogo saradnika. Svi zaposleni u Narodnom muzeju pomogli su da ova izložba bude ovakva kakva jeste.

Tekst i foto: J. Đukić

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.