blank

Akcija “Selu u pohode” sutra u MZ Čantavir

Akcija “Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!” održaće se sutra, 18. aprila u terminu od 8 do 10 časova u prostorijama MZ Čantavir, ul. Maršala Tita 38.

blank
Foto: Unsplash

Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak i šećer u krvi, te uraditi FOB-test (koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici) i test na depresiju. Dijabetičarima će biti omogućen skrining pregled očnog dna radi praćenja promena koje ova hronična bolest izaziva. Svi posetioci akcije će moći izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase).

Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.

blank
Foto: Unsplash

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja.

Oftalmološki pregled, skrining dijabetesne retinopatije, kod dijabetičara će raditi oftalmolog uz korišćenje Alatir softvera i opreme za snimanje očnog dna.

Volonteri Crvenog krsta Subotica će podeliti pakete hrane i higijene za socijalno najugroženije stanovnike ove mesne zajednice.

Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Promene su moguće, to možeš i ti! Proveri svoje faktore rizika i menjaj ponašanja u korist očuvanja i unapređenja zdravlja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.