blank

Biskupija: Subotička katedrala u dobrom stanju

blank

Rezultati merenja pokazuju da je dinamika sleganja katedrale gotovo identična onoj od pre otpočinjanja radova na sanaciji

U odgovoru na pitanje redakcije našeg portala, u vezi stanja u kojem se nalazi katedrala Svete Terezije Avilske, Subotička biskupija odgovorila je da se subotička katedrala nalazi u dobrom stanju i da nema nikakve opasnosti po sam objekat i one koji ga koriste.

“Nije istinita informacija da je statika katedrale bespovratno narušena. U dogovorenim intervalima obavljaju se merenja sleganja objekta, prema postavljenim reperima. Rezultati merenja pokazuju da je dinamika sleganja gotovo identična onoj od pre otpočinjanja radova na sanaciji.

Projektno rešenje sanacije biće izrađeno tek nakon što firma “Építésügyi minőségellenőrző innovációs nonprofit Kft” iz Sentandreje u Mađarkoj završi ispitivanja. Na osnovu njihovih rezultata biće predloženo moguće rešenje. Ono će, potom, biti razmotreno u radnoj grupi za obnovu katedrale, na osnovu čega će biti doneta odluka o projektnom rešenju, na osnovu kojeg će biti izrađena projektno-tehnička dokumentacija. Svakako nećemo ići u delimično obnavljanje, nego u potpuno. Projektno rešenje mora jednom zauvek da reši problem pukotine na katedrali.

Tokom prošle dve nedelje bila su izvršena dodatna ispitivanja tla i materijala na objektu. Radove je izvršila pomenuta firma iz Mađarske. O načinu sanacije katedrale je teško govoriti, jer još nemamo projektno rešenje. Tek kad ono bude doneto, moći ćemo da govorimo o načinu, odnosno tehnologiji sanacije”, navedeno je u dopisu koji nam je uputio sekretar Subotičke biskupije, velečasni Mirko Štefković.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Poslepodnevni pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 16 do 28 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će nepovolјno uticati na

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.