blank

Blic: Starosna granica za odlazak u penziju se ponovo pomera

blank

Starosna granica za odlazak u penziju lagano raste i u Srbiji, i to je trend, koji ako već nije završen, traje i u celom svetu.

Naredne kalendarske godine, dame u starosnu penziju u našoj zemlji mogu sa 63 godine i dva meseca života, umesto 63 godine koliko je ove godine potrebno. Granica će se pomerati u rasponu od dva do šest meseci godišnje sve do 2032. i tada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti. Dakle, dve godne duže nego danas. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina, prenosi beogradski Blic.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju i u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. I za sada, za njih ne postoje najave o pomeranju starosne granice.

U zemljama u kojima živi i po nekoliko stotina hiljada Srba, pravila za penzionisanje istovremeno su daleko rigoroznija.

Nemačka
U Nemačkoj se starosna granica za penzionisanje takođe postepeno povećava i planirano je da dostigne 67 godina do 2031. godine. Sada je, i za žene i za muškarce, za penzionisanje potrebno imati 65 godina i 7 meseci života.

Ukoliko, međutim, imate 45 godina radnog staža u Nemačkoj, moguće se penzionisati i sa 63 godine. Prednost je i što se u radni staž računa služenje vojnog roka, kao i plaćena praksa kod poslodavca.

Hrvatska
U Hrvatskoj je ove godine starosna granica za penziju 65 za muškarce, a za žene 62 godine i šest meseci. Hrvatska vlada planira da do 2030. za žene starosnu granicu podigne na 65 godina i to tako što će svake godine granicu pomerati za po tri meseca.

Ranije je pominjan plan dizanja starosne granice za muškarce i to na 67 godina do 2038. ali se od toga za sada odustalo.

Austrija
Žene u Austriji idu u penziju sa 62, a muškarci sa 65 godina. Granica za starosnu penziju za dame će se od 2024. godine postepeno ujednačavati sa granicom za muškarce. Pogodnost u ovoj zemlji koja je doneta nedavno jeste da minimalna penzija od 2020. godine iznosi 1.200 evra neto za ljude sa 40 i više godina radnog staža u Austriji.

Švedska
I u Švedskoj se dosta kasnije može penzionisati nego u Srbiji. Do 2036. broj godina koji će biti potreban za penziju iznosiće 67. Trenutno je za muškarce ova granica 66 godina, dok je za žene 63 godine.

U Srbiji se od naredne godine ne menjaju samo pravila za odlazak u starosnu penziju već i za prevremeno penzionisanje.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 23 do 37 stepeni Celzijusa. Dalјi porast maksimalne dnevne temperature vazduha

Detaljnije »
blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 23 do 38 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija je relativno povolјna. Oprez

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.