blank

Božićna poruka mons. Fazekaš Ferenca

blank
Foto: Kovács Attila / Subotička biskupija

Drage moje sestre i braćo u Kristu!

„Evo javljam vam Blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist Gospodin.“ (Lk 2,10-11). Uistinu, navještaj Isusova Rođenja radosna je vijest za sve nas, jer zajedno s
Njim možemo se nadati početku ljepšeg svijeta. U Njemu je k nama došao sam dragi Bog. On nam želi biti blizak u svim našim radostima, ali i u našim slabostima, u našoj osamljenosti, u našim neuspjesima.

Dobar dio našeg današnjeg svijeta, prema svojoj mogućnosti, slavi ove dane u svečanom blagdanskom ozračju. Međutim, ako se u mislima vratimo na povijesni Božić, opazit ćemo, da betlehemski Božić nije bio tako raskošan. Jer, što ima lijepoga u jednoj zapuštenoj štali, kakve li ljepote u oskudnosti, i što ima lijepoga u ljudskom ravnodušju? Što ima lijepoga u onome, što su ljudi ondašnjeg svijeta pružili Sinu Božjemu prigodom Njegovog rođenja na ovaj svijet. Doista povijesna betlehemska slika izgleda pustom, neutješenom. Ali ipak nešto ju je učinilo nezaboravljenom, krasnom i to vječito krasnom, jer se nam se tada objavio dragi Bog, Gospodinov smiješak, Njegova dobrota, Njegovo milosrđe i Njegova ljubav.

Nebeski je Otac zato izabrao za mjesto rođenja svoga Sina baš tako oskudan okoliš, da bi nas uvjerio u tom da nema takve bijede, nema takve napuštenosti, koja se ne bi mogla pretvoriti u ljepotu, pošto se Bog pojavljuje, koji je sama Ljubav (usp. 1 Iv 4,8). Tako naš život, naše životne okolnosti mogu biti i siromašne, oskudne, osamljene ili čak bolne, ali ako ih ljubav okružuje, onda se sve se to otkriva u drugačijem svijetlu.

Riječi svetog Lava Velikoga, pape, nas također pozivaju na radost: „Predragi, radujmo se, jer nam se danas rodio naš Spasitelj. I ne smijemo biti žalosni danas kad slavimo rođendan Života. Gospodin je uništio strah od smrti i obradovao nas obećanjem da će nam dati vječni život. I nek se nitko ne odvaja iz ove radosti. Svi imamo jedan jedini razlog općeg veselja: naš je Gospodin uništio grijeh i smrt i kao što nikoga nije našao bez grijeha, tako je došao da nas sve spasi. Nek se raduje pravednik, jer se približuje pobjedi! Nek se veseli i grešnik jer je pozvan na oproštenje! Nek kliče od radosti i nekršteni, jer je pozvan na život!“ (I. Govor o Rođenju Gospodnjem).

Cijelom Božjem narodu naše Biskupije želim od srca, da ovaj velik Blagdan Božića doživi u radosti, da se i u našim srcima zaista rodi Isus Krist i Njegova ljubav. Amen.

✠ Mons. Ferenc Fazekaš

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.