blank

Crveni Krst i “Kolevka” realizovali zajednički projekat

Danas je u Crvenom Krstu organizovana svečanost povodom završetka projekta „Prva pomoć, samopomoć – samostalan i siguran“ koji je realizovan sa Domom „Kolevka“ – dnevni boravak za odrasla lica za osobe sa invaliditetom.

blank
Foto: Subotičke.rs

Koordinator Dijana Gabrić predstavila je realizovani projekat ističući njegovu važnost: „Projekat pod nazivom „Prva pomoć, samopomoć – samostalan i siguran“ smo sprovodili u proteklih sedam meseci, u saradnji sa korisnicima dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu „Kolevka“ u našem gradu. Sve su aktivnosti podržane od strane lokalne samouprave, a realizovali smo ih u okviru regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu.

Program je finansiran od strane Evropske unije iz programa Ujedinjenih Nacija za razvoj. Sprovodili smo ga u partnerstvu sa Crvenim Krstom Bačka Topola. Svi predavači koji su bili uključeni u realizaciju projektnih aktivnosti su licencirani predavači – volonteri. Edukovali smo 56 ličnih pratilaca i personalnih asistenata koji rade sa osobama sa invaliditetom, osnovnim tehnikama i naprednim tehnikama pružene prve pomoći i to je izuzetak značaja za njihov budući rad sa osobama sa invaliditetom.

blank
Foto: Subotičke.rs

Učili smo i 16 osoba, korisnika dnevnog boravka za odrasla lica pružanju prve pomoći i samopomoći. Približili smo im i temu prevencije nasilničkog ponašanja, prevencije trgovine ljudima i ukazali na osnovne mere bezbednog ponašanja na kupalištima i ono što je u stvari osnovni kapital je znanje koje je proisteklo iz svih ovih radionica. To je nešto što ostaje i nakon završetka projekta“ – rekla je koordinatorka.

Jovica Marcikić, po vokaciji veterinar, duži je niz godina volonter prve pomoći pri Crvenom Krstu i njegov zadatak je da obučava ostale: „Dobio sam šansu da pomažem u obuci korisnika dnevnog boravka „Kolevke“, u pitanju su odrasli ljudi. Lepo su reagovali na to. Imao sam obavezu sa mojim kolegama da ih naučim osnovama prve pomoći, osnovama samopomoći i pomoći svojih bližnjih ili unesrećenih u bližoj okolini: kako uraditi prvih par nekoliko koraka posle eventualne nesreće koje se dešavaju najčešće ljudima, našim prijateljima, poznanicima, rodbini u okviru domaćinstva ili tamo gde se druže.

To su svakodnevne situacije: opekotine rasekotine, možda poneki prelom – sve te oblasti smo mi prošli od prilaza unesrećenom, kako se ponašati prema njemu, kako pozvati Hitnu pomoć, kako objasniti gde se nalaze, čak i do toga kako pružiti veštačku masažu srca onima koji su u nesvesnom stanju. Da se meni desi nesreća voleo bih da su oni u blizini“ dodao je Marcikić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas slavimo Vidovdan

Pravoslavni vernici danas, 28. juna obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan.   Mnoga mesta u Srbiji danas proslavljaju Vidovdan kao slavu, pa tako

Detaljnije »
blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 17 do 29 stepeni Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija će izazvati uobičajene

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.