blank

Dan Velike narodne skupštine (VIDEO)

YouTube video

U Bunjevačkoj matici održana je svečanost povodom velikog bunjevačkog nacionalnog praznika – Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Bačke, Banata i Baranje. Ova velika skupština održana je 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Kranljevini Srbiji i formiranju jedinstvene države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Odluku o priključenju Kraljevini Srbiji kao jedinstvenoj državi pročitao je Jaša Tomić, predsednik novosadskog Srpskog narodnog odbora kojim je uočio put kojim treba povesti Vojvodinu ka njenom konačnom oslobođenju.

Era nastanka nacionalnih država počela je u 18. i 19. veku, i sve malobrojne zajednice nisu bile u epicentru političkih događaja pa samim tim nisu imale veliku ulogu u odlučivanju. Male zajednice su se morale uklopiti u novi poredak koji je podrazumevao veće entitetske zajednice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sportska dešavanja za vikend

Program sportskih dešavanja za vikend: Petak: Muška odbojka: Superliga, Spartak – Vojvodina, Hala sportova, 19 časova. Pročitaj još Izložba “Vesnici haosa” sutra u Hardwired udruženju

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.