blank

Danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva

Praznik o kojem se Narodna skupština još nije izjasnila biće, kako je najavljeno, obeležavan svake godine, u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

blank

Rukovodstva Srbije i Republike Srpske dogovorila su se na sastanku krajem avgusta u Beogradu o obeležavanju zajedničkog praznika – 15. septembra.

U svim gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj na trgovima i centralnim ulicama istaknute su zastave. Povodom Dana srpskog jedinstva na najvažnijim ulicama u Beogradu istaknuto je 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biće osvetljeni u bojama srpske zastave, prenosi Tanjug.

Širom Severne Kosovske Mitrovice istaknute su zastave Republike Srbije povodom praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Duž većine ulica u gradu istaknute su srpske trobojke, a najveća je postavljena na jednoj od zgrada u centru grada, preko puta spomenika Knezu Lazaru, piše Kosovo onlajn.

Pre tri dana na sednici Vlade Republike Srpske usvojen je predlog zaključka da se 15. septembar obeležava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Zastave su istaknute i u ostalim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.
Obeležavanje ovog datuma su na ranijem sastanku u Beogradu, dogovorili predsednik Srbije
Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prema zaključku, republički organi, jedinice lokalne samouprave i druge javne ustanove biće obavezne da obeleže ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srbije, ali ovaj dan neće biti neradan.

Taj praznik će biti obeležavan svake godine u Republici Srpskoj i Srbiji u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se i u Banjaluci i lokalnim zajednicama Republike Srpske i Brčko distrikta.

Centralna manifestacija – svečana akademija pod nazivom “Pohvala srpskom narodu” biće održana večeras u Banjaluci na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen i u Trebinju polaganjem cveća na spomenik na Trgu slobode.

U Bijeljini će gradonačelnik podići zastavu Republike Srpske na jarbol ispred zgrade Gradske uprave. Praznik će biti obeležen i u Zvorniku, organizovanjem časa na platou ispred Osnovne škole “Sveti Sava” i Muzičke škole “Vojin Komadina”.

Na Sokocu će biti položeni venaci na Spomen-obeležje solunskim dobrovoljcima.

U Brčkom će Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biti obeležen polaganjem cveća na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

Vlada Republike Srpske usvojila je 10. septembra zaključak da se 15. septembar obeležava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Republički organi i jedinice lokalne samouprave u obavezi su da obeleže ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srpske.

Tim povodom ulice Banjaluke okićene su od sinoć sa 500 srpskih zastava, prenela je RTRS.

Zastave Republike Srpske i Srbije postavljene su na glavnim saobracajnicama kroz uži centar grada, odnosno u ulicama Kralja Petra Prvog Karadordevica, Mladena Stojanovića, Vuka Karadžica i Aleji Svetog Save.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјne biometeorološke prilike pogodovaće svim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.