blank

Danas su Svi sveti

Svi sveti, hrišćanski praznik kada se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizovani, tako i oni za koje se veruje da će to postati, obeležava se danas.

blank
Katolička crkva poznaje sedam hiljada svetaca i blaženih. Samo za vreme pape Jovana Pavla II svetima su proglašene 482 osobe.

Prvog novembra se održavaju i mise, a sveštenici nose belu odeždu, koja je simbol čistote i radosti zbog ovog praznika. Dan nakon Svih svetih obeležava se Dušni dan, kada se vernici mole za duše preminulih i kada je običaj da se ide na groblje. Ipak, veliki broj Subotičana na groblje odlazi i danima koji prethode Dušnom danu, te pale sveće i postavljaju cveće na grobove.

U Katedrali Svete Terezije Avilske svete mise će u sredu biti u 7 na mađarskom, dok će u 18 časova sveta misa biti na hrvatskom jeziku.

Istog dana u 8 časova će u kapeli Svetog Josipa na Bajskom groblju biti dvojezična sveta misa za sve koji tamo počivaju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »
blank

Danas pretežno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 22 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike uticaće povolјno na hronično

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.