blank

VISOKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA Da li je stranka nadređena državi?

blank
Naprednjaci za vršioca dužnosti direktora doveli osobu protiv koje je u toku krivični postupak pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, a smenjeni direktor reklamirao smerove koji tek treba da dobiju akreditaciju

Branko M. Žujović

U direktorskoj fotelji Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i trenere u Subotici ovih dana preovladava nesvakidašnja logika predviđanja sa očekivanim pravnim dejstvom. Dok sada već bivši direktor, Slavoljub Hilčenko, smatra da je sa punim pravom javno oglasio da će škola upisivati studente na informatički smer i smer za medicinske sestre, pre nego što dozvole nadležne komisije za akreditaciju, odnosno reakreditaciju, pristignu, njegov taze izabrani naslednik, Veselin Bunčić, smatra da krivični postupak, koji se protiv njega vodi pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novim Sadu, nije bio prepreka za njegov izbor na pomenutu funkciju, budući da će, kako nam je u telefonskom razgovoru rekao, ta tužba biti sigurno odbačena.

Iako je glavni pretres u krivičnom postupku protiv Bunčića zakazan za 21. jun, njemu je uspelo da mesec dana ranije, posredstvom Srpske napredne stranke koja kontroliše sedam mesta u Školskom odboru, bude izabran za vršioca dužnosti direktora. Podržalo ga je pomenutih sedam predstavnika koje u Savet škole delegira svet politike i dvojica zaposlenih. U pozivu na glavni pretres piše da je Bunčić okrivljen po članu 359 Krivičnog zakonika. Kako je i gde Bunčić pribavio potvrdu da nije osuđivan, odnosno da se protiv njega ne vodi krivični postupak, za sada će ostati tajna.

blank

U svoju odbranu u vezi sa prevremenim oglašavanjem studijskih smerova koji još uvek ne poseduju akreditacije, Slavoljub Hilčenko kaže da je naše saznanje o nepostojanju dozvola za rad informatičkog smera i smera za medicinske sestre istinito, ali da su obavljene sve potrebne procedura da do leta pomenute dozvole budu dobijene.

– Bilo bi mnogo gore da smo u junu dočekali akreditacije bez studenata – kaže Hilčenko koji je prilikom izbora novog vršioca dužnosti direktora Bunčiću čestitao pre glasanja, zato što je, kako kaže, bilo jasno da je sve režirano i unapred poznato, premda je i sam izabran za direktora po istom stranačkom receptu, kažu čak i uz identičan broj glasova.

Ovo nije prvi put da Veselin Bunčić, na mestu direktora, privlači pažnju novinara. Sajt Pištaljka.rs, koji uređuje Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a, 2014. godine objavio je da je Bunčić, kao direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, za vreme svog mandata izmislio radno mesto tehničkog sekretara za pružanje prve pomoći i korespondenciju na engleskom jeziku za svoju suprugu sa Filipina i zaposlio je u ovoj visokoškolskoj državnoj ustanovi bez konkursa. U vreme dok je u prvom mandatu bio direktor, u toj školi zaposlene su još njegova sestra i jedna rođaka.

blank

Bunčić je tada u svoju odbranu sajtu Pištaljka.rs odgovorio da njegova supruga Irma Grunčić (devojačko Boja) nije bila njegov “bračni drug” u vreme kada je zaposlena, dok je za svoju sestru Sonju Bunčić naveo da je zaposlena “samo” u parnom semestru, budući da je, uz Nenada Đurđevića, kako je doslovno naveo, ona jedini stručnjak u oblasti sportskog prava u zemlji. Za svoju rođaku Snežanu Ružić, koja je takođe bila zapolena u školi kojom je rukovodio, Bunčić je u odgovoru redakciji sajta Pištaljka.rs naveo da je ona izabrana jednoglasnom odlukom Nastavnog veća, premda je sam Bunčić bio na čelu pomenutog veća.

“Na sastav nastavnog i drugog kadra u subotičkoj visokoj školi nisu uticali samo nepotistički maniri Veselina Bunčića, već i nezakonita otpuštanja profesora”, naveo je 2014. godine sajt Pištaljka.rs. “Otpuštenu profesorku Aleksandru Vukomanović Apelacioni sud u Novom Sadu vratio je na posao, a zbog nezakonitog otkaza Visokoj školi je bilo naloženo da na ime neisplaćenih zarada, kamata i drugih naknada i troškova otpuštenoj profesorki isplati nešto više od 900.000 dinara. Aleksandra Vukomanović je posle četrnaest godina rada u Visokoj školi otpuštena zbog toga što „ne ispunjava potrebna znanja za posao koji obavlja“, a rešenje o otkazu dobila je mesec dana nakon što se našla na mestu predsednika Samostalnog sindikata škole”, navela je Pištaljka.rs.

“Ovo nisu jedini prekršaji koji su obeležili dugogodišnje Bunčićevo upravljanje Visokom školom u Subotici. U decembru 2013. godine, Pokrajinski sekretarijat za finansije podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Bunčića zbog kršenja Zakona o budžetskom sistemu jer 2011. godine nije sproveo javnu nabavku materijala za obrazovanje u iznosu od oko 390.000 dinara, a naredne godine nabavku materijala i robe za održavanje zgrada i objekata u iznosu od oko 500.000 dinara.

blank

Takođe, ne sačekavši da sredstva koja je odobrio Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine legnu na račun, Visoka škola je 2009. i 2010. godine sopstvenim sredstvima platila oko dva miliona dinara za izradu projekata izgradnje obdaništa i adaptacije škole. Obdanište nije izgrađeno do danas, a ni škola nije adaptirana.

Ni to nije sve. Pre dve godine (2012. – nap. aut.) Visoka škola je bez ikakvog postupka za 470.000 dinara prodala fizičkom licu garažu koja nije uknjižena i za koju škola nema vlasnički list. Kako su naveli nadležni iz Visoke škole, vlasnički list ne poseduju jer je Visoka škola 1998. godine, kada je kupovala garažu, isplatila samo akontaciju. To im nije smetalo da u kupoprodajnom ugovoru navedu da prodavac (Visoka škola) garantuje kupcu da na predmetnoj nepokretnosti nema nikakvih tereta, da treća lica nemaju nemaju nikakvih prava i potraživanja, te da je prodavac dužan da preda dokumentaciju koja se odnosi na pravo svojine za garažu. U izveštaju Budžetske inspekcije prihod od prodaje garaže je evidentiran, ali nigde nije navedena zakonski osnov po kojem je ovaj prihod ostvaren. Za sve ostale godišnje prihode i rashode u tom izveštaju se pojedinačno navodi na osnovu kog zakona i kog člana zakona je uknjižen prihod odnosno rashod”, navedeno je u članku sajta Pištaljka.rs iz 2014. godine.

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Bunčić danas kaže da navodi sajta Pištaljka.rs više nisu aktuelni, budući da on, kako je doslovno rekao, nije procesuiran zbog tih navoda, ali nije objasnio kako je na čelo Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera došao 21. maja ove godine, iako se protiv njega vodi krivični postupak, za koji je, kako je već ovde pomenuto, rekao da će sigurno pasti, odnosno da će biti obustavljen.

Istaknuti lokalni funkcioner naprednjaka, Nenad Kozomora, u izjavi za naš portal, uoči Bunčićevog izbora za vršioca dužnosti direktora, rekao je da mu je, kao članu Saveta škole u kojoj su poremećeni međuljudski odnosi, cilj da zavede red, kao i da poradi na izmeni školskog statuta koji izbor direktora ustanove sužava na stalno zaposlene predavače koji najmanje pet godina rade u školi. Upravo je ograničavajući statut škole uz nezvanični, ali strogo poštovani uslov da direktor mora da bude član vladajuće stranke, pitanje izbora direktora sveo na dva naprednjačka imena – Hilčenka i Bunčića.

Postavši posle manje od osam meseci nezadovoljni Hilčenkom, navodno zbog pozivanja predavača Milije Ljubisavljevića i Mirsada Maljanovića da sami daju otkaz, kao i zbog štampanja reklamnih materijala u kojima se pominju trenutno nepostojeći smerovi za školovanje informatičara i master studija za trenere i vaspitače, naprednjaci su smenili prvog i postavili svog drugog čoveka kog očigledno nisu pitali za krivični postupak koji se protiv njega vodi. Druga mogućnost je da su svesno, u interesnom horu, prećutali tu činjenicu.

Visoka škola strukovnih studija nije od juče problematična ustanova. Ljudi unutar kolektiva kažu da puno toga ima još da se kaže u vezi sa ulaganjem u samu školu koja je, zatvaranjem Osnovne škole “Miloš Crnjanski”, postala naprednjačko visokoškolsko mezimče, budući da javni novac uložen u nju višestruko nadilazi sume namanjene svim ostalim visokoškolskim državnim ustanovama u gradu.

U vezi sa tim, kažu neki od zaposlenih, vredelo bi proveriti proceduru, odnosno način na koji je u zgradi škole predviđeno delovanje sportske gimnazije poznatog sportiste Davora Štrefaneka, ali i vrtića, što je, kako zaposleni tvrde, čist partijski posao koji kudikamo nadilazi lokalnu politiku.

Ne treba zaboraviti ni da je budžetska inspekcija krajem prošle godine konstatovala da je tadašnja direktorka škole Slavica Kostić načinila prekršaj zasnivanjem radnog odnosa sa Vlastom Lipovac (ugovor 326-01/20 od 17. marta 2020. godine), bez saglasnosti Vlade Srbije, odnosno Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava. Profesorica Lipovac zaposlena je oko godinu dana pre nego što je iz škole otpušten Svetislav Rajšić koji sa školom, kako saznajemo, zbog toga vodi sudski spor.

Visoka škola strukovnih studija je državna ustanova puna problema koje lokalna partitokratija pokušava da sanira u skladu sa sopstvenim ograničenjima. U samoj školi su se podudarila dva velika ograničenja. Prvo je statutarno ograničenje koje Savetu škole nameće svega nekolicinu kandidata za direktora. Funkcioner naprednjaka Kozomora kaže najviše pet. Drugo ograničenje je rigidna primena principa partijske podobnosti kod izbora za direktora.

Kalemljenje jednog ograničenja na drugo subotičke naprednjake je odvelo pravo u vrlo neprijatnu situaciju da čoveka, kog su takođe partijskom voljom doveli za direktora pre manje od osam meseci, sada po hitnom postupku smenjuju i na njegovo mesto dovode svog čoveka protiv kog se u Novom Sadu, gle čuda, vodi ozbiljan krivični postupak, osim ako neko smatra da je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda mačji kašalj.

Ishod tog postupka, koji Bunčić ležerno prejudicira, nije važan sa stanovišta njegovog izbora za direktora. Taj postupak postoji i njegov glavni pretres pred Višim sudom je zakazan. Postavlja se pitanje kako je Bunčić uopšte izabran, ako se protiv njega vodi krivični postupak, odnosno da li je u Subotici, kao i u ostatku Srbije, on iznad etičkih principa, a stranka iznad države.

Foto: printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.