blank

Odbijena prijava “Dr Maksa” na tender za zakup subotičkih apoteka, iz poznate kompanije tvrde da su razočarani i zbunjeni

blank

“Uslovi za učešće u zakupu javnih prostorija, tj. apoteka koje izdaje Apoteka Subotica, bili su krajnje formalistički i diskriminatorski i isključili su gotovo svaki lanac apoteka koji je aktivan na srpskom tržištu. U suštini, postojao je samo jedan lanac koji je ispunio sve kriterijume, pa će biti samo jedan ponuđač za zakup”, tvrde u “Dr Maksu”

Redakcija portala Subotičke.rs u ponedeljak je došla do nezvanične informacije, koja nam iz Gradske kuće nije ni potvrđena ni demantovana, da su se na tender za zakup subotičkih apoteka javile kompanije “Galen farm” i “Dr Maks” (“Dr Max”). Kompanija “Galen farm” nam je ranije potvrdila da se prijavila na tender i da je uplatila depozit od pet miliona dinara sa računa u Komercijalnoj banci, a od kompanije “Dr Maks” danas smo dobili zvanični odgovor na novinarsko pitanje o učešću te kompanije na pomenutom tenderu koji prenosimo u celosti.

Menadžment Dr Maksa’ je razočaran i zbunjen zato što je komisija odbila našu prijavu za učešće na tenderu za zakup državnog lanca apoteka Subotica. Vodeći smo lanac apoteka u regionu centaralne i istočne Evrope i četvrti lanac po veličini u celoj Evropi. Poslujemo sa preko 2.200 apoteka u 6 zemalja, uključujući 152 apoteke u Srbiji. Naš godišnji promet prelazi 2,8 milijardi evra. Imamo iskustvo uspešnog integrisanja državnih apoteka u nekoliko zemalja EU i u Srbiji.

Na primer, nakon pobede na tenderu za koncesiju apotekarske ustanove u Kruševcu, vrlo uspešno smo integrisali 26 apoteka, zadržavši veliku većinu zaposlenih i uloživši značajno u obnavljanje apoteka i obuku zaposlenih. Svakodnevo pružamo pacijentima i potrošačima vrhunsku i profesionalnu uslugu a svojim zaposlenima stabilno zaposlenje uz izvanrednu obuku i priliku razvoj karijere. Verovatno smo finansijski najstabilniji veliki lanac apoteka u Evropi. Za nas je misterija zašto javno telo koje želi da privatizuje svoj apotekarski lanac u korist svojih građana ne bi želelo da dobije ponudu od Dr Maksa’.

blank

Uslovi za učešće u zakupu javnih prostorija, tj. apoteka koje izdaje Apoteka Subotica, bili su krajnje formalistički i diskriminatorski i isključili su gotovo svaki lanac apoteka koji je aktivan na srpskom tržištu. U suštini, postojao je samo jedan lanac koji je ispunio sve kriterijume, pa će biti samo jedan ponuđač za zakup. Ne verujemo da je ograničavanje učesnika na jednog ponuđača u interesu građana Subotice, naročito ako su iz procesa tendera isključeni finansijski najjači ponuđači, poput nas samih.

Mišljenje našeg pravnog sektora je da čitav proces nije usklađen sa zakonom. Ponuda se daje na tenderu za zakup javne imovine. Zakon o javnoj svojini osmišljen je tako da obezbedi da na tenderu pobedi maksimalna ponuda bilo kog učesnika na tržištu. Stoga u zakonu o javnoj svojini ne postoji odredba za izuzeće određenih ponuđača.

Pored toga, postupak davanja u zakup javne imovine nije prilagođen da udovolji bilo kojim drugim specifičnim ciljevima, kao što su osiguranje preuzimanja zaposlenih, obaveza najboljeg ponuđača da i dalje obavlja farmaceutsku delatnost, itd. Tačna metodologija koja je trebalo da bude primenjena u ovom slučaju bi bio poziv za podnošenje ponuda za javno-privatno partnerstvo u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

blank

Ovaj pojam se potvrđuje u praksi, jer su slični aranžmani primenjeni širom Srbije u obliku javno-privatnog partnerstva. To dalje podrazumeva da postupak izbora zakupca (ili prikladnije – privatnog partnera) treba voditi u postupku predviđenom Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, kao i Zakonom o javnim nabavkama (kao zakon koji uređuje postupak za javne nabavke i izbor privatnog partnera).

‘Dr Maks” je veoma zainteresovan za pružanje naših izvanrednih i profesionalnih apotekarskih usluga u Subotici. Želimo da imamo priliku da damo fer i konkurentnu ponudu za zakup Apoteke Subotica. Biće nam drago da sadašnjim zaposlenima u Apoteci Subotica ponudimo stabilno zaposlenje, odličnu obuku i mogućnosti karijere.

‘Dr Maks smatra da smo mi (i gotovo svi tržišni igrači) nepropisno i nepravedno isključeni iz ulaska u ponudu na ovom javnom pozivu za nadmetanje. Stoga ćemo tražiti sve pravne mogućnosti da zaštitimo svoja prava i interese građana Subotice“, navedeno je u odgovoru kompanije “Dr Maks” našoj redakciji.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.