blank

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

blank

Specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica saopštila je da se ovogodišnja Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice”.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice počela je danas i trajaće do nedelje 23. januara, radi podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima i značaju prevencije, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Prvi put je obeležena 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

„Cilj je motivisati i pokrenuti ženski deo stanovništva da razmišlja o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoji dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled”, poručeno je iz Centra za promociju zdravlja.

Dr Dragaš je navela da je, prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2019. godine registrovano je 1.044 novoobolele žene, dok je 438 žena umrlo od ove maligne bolesti. Kako je navedeno, na osnovu najnovijih procena Evropskog informacionog sistema za 2020. godinu, Srbija se sa stopom oboljevanja od 23,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stopa umiranja od raka grlića materice je takođe visoka i iznosi 8,8 na 100.000 žena, što ukazuje na to da je mortalitet od raka grlića materice u našoj zemlji visok.

„Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice da bi se postiglo smanjivanje stopa oboljevanja i umiranja od ove bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup: skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu sveobuhvatne i aktivne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku”, istakli su.

Kako je navedeno, genitalne infekcije, upotreba duvana i duvanski dim, stanja smanjenog imuniteta, seksualne navike koje nose zdravstveni rizik i intimni kontakti sa partnerom koji često ima druge partnere, kao i faktori koji su posledica loših socijalno-ekonomskih uslova života, pa i neredovni ginekološki pregledi jesu najznačajniji faktori rizika za nastanak raka grlića materice.

Doktorka je istakla da je infekcija humanim papiloma virusima (HPV) odgovorna za nastanak 90-95 odsto svih slučajeva raka grlića materice.

„Tokom 6-24 meseca većina žena koje su zaražene (inficirane) HPV-a imaju dobar imunološki odgovor ‒ stvoriće antitela i savladati virusnu infekciju. Kad organizam stvori antitela na HPV rizik nastanka raka više nije povećan. Određeni broj žena (sa prisutnim faktorima rizika) ipak ne uspe da pobedi infekciju, i tada je prisutan povećani rizik oboljevanja”, poručila je.

Dr Dragaš je zaključila da u prevenciji raka grlića materice najveću ulogu igraju preventivni pregledi kod ginekologa jedanput godišnje, kao i PAPA test koji identifikuje i do 80 odsto žena kojima je potrebno lečenje, pre nego što se rak razvio, ali i pregledi u okviru organizovanog nacionalnog skrininga za rak grlića materice, koji obuhvata uzrast žena od 25. do 64. godine.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.