blank

Hokejaški turnir za decu “Spartans 2024” okupio 150 učesnika (VIDEO)

YouTube video

Nepobitna je činjenica da je Srbija zemlja koja može da se pohvali izuzetnim sportskim rezultatima. Mi smo nacija u kojoj i pored, najčešće, finansijskih prepreka, nedostatka sportske infrastrukture, postižemo zapanjujuće rezultate čak i u sportovima u kojima nemamo ni osnovne uslove.

Slična situacija je u hokeju. Što se Srbije tiče, donekle, hokejaški centri postoje samo u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, od toga, Subotica decenijama vapi za zatvorenim klizalištem. Tri meseca leda nedovoljna su za ozbiljan rad u sportovima na ledu, ali ono što ne manjka su entuzijazam, volja i neverovatna želja da se održe sportovi kao što su umetničko klizanje ili hokej. Spartakovi sportisti na ledu snalaze se kako znaju i umeju, a samo zahvaljujući dobrim komšijskim odnosima sa Mađarskom, sezonu od tri meseca, koliko je u funkciji otvoreno klizalište, produže za još koji dan, nedelju ili mesec. Poslednjih nekoliko godina ovakvu praksu subotički klubovi imaju sa Segedinom u njihovom zatvorenom klizalištu.

blank
Foto: Subotičke.rs

Subotički hokej klub “Spartak” ima dugu tradiciju, a samo zahvaljujući volji čelnika i trenera, klub opstaje sve ove godine. Jedna od akcija popularizacije ovog sporta je Međunarodni turnir za decu “Spartans” od 8 do 10 godina, koji je okupio klubove iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije, a susret vršnjaka, ovoga vikenda, desio se po 14-ti put.

Brojne su prednosti za decu koja se bave hokejom. To je učenje veština koje popravljaju okretnost, snagu i koordinaciju. Hokej na ledu razvija samopouzdanje kod dece, samopoštovanje, sportski i timski duh. Ovaj sport je uzbudljiv za gledanje i igranje, a deca provode vreme napolju, udišući okrepljujući zimski vazduh.

blank
Foto: Subotičke.rs

Tradicionalni dečiji međunarodni turnir okupio je hokejaške klubove Spartak, Vojvodinu NS Stars iz Novog Sada, Baju iz Mađarske, Vukove i Medvjede iz Sarajeva. Lepota ovog najbržeg i najdinamičnijeg sporta na svetu je u timskom radu, veštini i pokretljivosti. Ovde tehnika igra veću ulogu nego snaga i decu uči brzom razmišljanju, munjevitim odlukama i reakcijama. Mali oklopnici svoju veštinu pokazali su u preko čtrdeset utakmica koliko je bilo odigrano u sklopu turnira.

Predrasude da devojčice nisu dovoljno dobre u hokeju, i da bi nežniji pol trebalo da se bavi umetničkim klizanjem, recimo, pobila je jedna Tara iz Hokej kluba Vojvodina.

blank
Foto: Subotičke.rs

Red, rad i disciplina moto su Uroša Brestovca, koji uživa u organizaciji ovakvih turnira, jer je i sam učestvovao na sličnima, stvarao neraskidive prijateljske i sportske veze.

Posle utakmice, šta ćete bolje od namazanog hleba sa alevom i lukom, toplog čaja i dečijih osmeha.

U najavi je izgradnja nove sportske hale, stadiona i prve ledene dvorane u Subotici, na prostoru vojnih kasarni između Subotice i Palića, a do tad, mali oklopnici koriste otvoreno subotičko klizalište koje je izgrađeno početkom 60-tih godina prošlog veka. Već sledećeg vikenda, na istom ledu će se organizovati sličan tradicionalni, međunarnodni turnir, ovoga puta za veterane.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 18 do 33 stepeni Celzijusa. Usled očekivane biometeorološke situacije moguće su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.