blank

Hrvatska dodelila sredstva za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici

blank

Hrvatska Vlada dodelila je, u sklopu nacionalnog praznika hrvatske manjine u Srbiji, liderima te zajednice 90.000 evra za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko snaženje Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

„Ovo je pokazatelj jedne vidljive i snažne politike vlade Hrvatske prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, politike koja kroz ovakve strateške projekte stoji iza naših sunarodnika na ovom prostoru. Time demonstriramo da nam je stalo da Hrvati u Srbiji očuvaju identitet i sve njegove elemente, pre svega jezik i kulturu“, izjavio je sekretar Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, prenosi Tanjug.

Od dodeljenog novca biće izgrađen novi objekat, uz postojeću zgradu HNV-a, čime će se pod istim krovom naći sve tri profesionalne institucije hrvatske manjine – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“ i HNV, prenosi agencija Hina.

Povodom Dana osnivanja prvog saziva HNV-a, u Subotici je održana svečana akademija na kojoj su dodeljene nagrade – županu Vukovarsko-sremske županije Boži Galiću, Milani Černelić i Subotičkoj biskupiji.

Hrvatsko nacionalno veće je predstavničko telo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe hrvatskog jezika.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.