blank

Izveštaj iz subotičkog atara

blank

Sve jesenje kulture uslovljene dugotrajnom sušom i odsustvom padavina dospele su ranije od očekivanog

Kombajniranje suncokreta otpočelo je sredinom avgusta, sa prinosima koji su bili nešto ispod proseka, oko tri tone po hektaru. Zemljoradnici su u iščekivanju konačne otkupne cene, kako bi napravili računicu profitabilnosti suncokreta.

Kada govorimo o soji i kukuruzu, soja je prinosila oko dve tone po hektaru, dok se prinos kukuruza kreće od pet do osam tona. Različite količine padavina u različitim područjima uzrokovale su razlike u prinosima.

Dugi sunčevi intervali ove godine uslovili su da sve kulture ranije dospevaju, da imaju prinudno zrenje, pa i manji prinos u odnosu na ono što bi zemljoradnici priželjkivali. Kako zemljoradnici kažu, cene su nešto što može da popravi ukupnu “matematiku” poslovanja.

Pred poljoprivrednicima je nada da će kiša u narednom periodu popraviti novu poljoprivrednu sezonu koja je već počela setvom uljane repice.

Za sada je izvesno da će biti presejavanja određjenih parcela zbog odsustva kiše. Ostaje nam, takođe, da ispratimo odluke zemljoradnika, hoće li posejati ječam ili pšenicu, s obzirom da je prethodna proizvodna godina donela ne baš zadovoljavajući finansijski rezultat.

N. Đ.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 17 do 33 stepeni Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija može izazvati uobičajene

Detaljnije »
blank

Vozili pod dejstvom alkohola i marihuane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici isključili su iz saobraćaja četvoricu vozača zbog učinjenih težih saobraćajnih prekršaja. Saobraćajna policija zaustavila je dvadesetšestogodišnjeg vozača mopeda koji

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.