blank

Mađarska vlada: Majka je žena, a otac je muškarac

blank

Mađarska vlada je podnela predlog amandmana da bi u Ustav uključila odredbu da je “majka žena, a otac muškarac” i da bi pol definisala samo kakav je bio pri nečijem rođenju.

“Mađarska štiti pravo dece da se identifikuju na osnovu pola”, piše u predlogu koji je ministarka pravde Judit Varga poslala Parlamentu.

“Obrazovanje je u skladu s vrednostima zasnovanim na ustavnom identitetu Mađarske i hrišćanskoj kulturi”, takođe piše u predlogu amandmana na Ustav.

Od maja je zakonom zabranjeno da se u građanskom statusu registruje nečija promena pola.

Predlog ustavnih amandmana dolazi dok se Budimpešta protivi predloženom mehanizmu EU da se isplata evropskih fondova uslovi posebno poštovanjem Evropske povelje o osnovnim pravima, koja između ostalog garantuje prava seksualnih i rodnih manjina.

Taj mehanizam EU države članice mogu odobriti kvalifikovanom većinom, ali ako se to desi, prremijer Mađarske Viktor Orban preti vetom na čitav budžet EU.

UN, Savet Evrope, OEBS i EU redovno kritikuju Orbana zbog donošenja zakona koji nisu u skladu sa evropskim pravom i vrednostima.

Evropsko pravosuđe je već osuđivalo Mađarsku zbog nepoštovanja obaveza još od pristupanja EU 2004. godine i zbog neprihvatanja prvenstva prava EU nad domaćim propisima Mađarske.

(Beta, AFP, NSPM, foto: Pixabay)

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 29 stepeni Celzijusa. Vremenski uslovi uticaće povolјno na većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.