blank

Održana tribina na temu prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću

Olivera Sbuteka Filipović, specijalista psihijatrije iz Specijalne bolnice za lečenje zavisnosti u Beogradu o prevenciji i ranom prepoznavanju patološkog kockanja govorila je na stručnoj tribini „Zdrave granice – zdrava igra“. Kao stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u prevenciji i lečenju zavisnosti doktorka je rekla:

blank
Foto: Subotičke.rs

„Cilj je da pokažemo građanima i da ih naučimo da je to kontinum ponašanja, kada je kockanje u pitanju. Postoji određeni vremenski period kada možemo da reagujemo ako i dolazi do poremećaja, potrebno je da se napravi razliku između toga šta je zabava i na koji način može odgovorno da se kocka ili kladi, a kada to prerasta već u problem.

Postoje određeni znaci kada se iz tog nekog odgovornog kockanja prelazi u rizično, odnosno problematično kockanje. Neki od prvih znakova su da se više novca troši, provodi se veći vremenski period u takvim objektima i počinje se sa prikrivanjima u porodici. Kada govorimo o mladima, to je pad u efikasnosti i ignorisanje obaveza. Potrebno je da reagujemo na vreme, da razgovaramo, imamo strpljenja bez očekivanja da će osoba koja ima problem sa kockanjem razumeti šta joj kažemo“ – istakla je psihijatrica Filipović i dodala kako po njenom iskustvu, prvi kontakt sa igrama, mladi imaju već do 16. godine života, a da se pacijenti sa zavisnošću od kockanja javljaju između 20. i 40. godine, uglavnom muške populacije.

blank
Foto: Subotičke.rs

Dragan Škrbić, predsednik Udruženja „Agos“, proslavljeni rukometaš istakao je da primarni cilj ovih tribina pokretanje diskusija i povećanje svesti o značaju prevencije i edukacije na temu postavljanja zdravih granica. Kako uspostaviti balans i igru posmatrati kao razonodu, kako preventivno reagovati da bi se smanjio rizik od štetnih posledica – glavna su pitanja tribine i diskusija.

Škrbić je naglasio i da se značaj organizacije tribina u različitim gradovima Srbije vidi u uključivanju što većeg broja ljudi, edukaciji, ali i razmene iskustava i dijaloga.

Tribini su prisustvovali predstavnici Grada kao suorganozatori, iz resora socijale zaštite, sporta i omladine i Sportskog saveza Subotice – Ilija Đukanović, Nataša Aleksić i Dejan Vuković.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.