blank

Monodrama Minje Peković „Bravo za klovna“ premijerno na sceni „Jadran“

Druga premijera Drame na srpskom jeziku u ovoj pozorišnoj sezoni, biće izvedena u petak, 9. decembra, na sceni „Jadran“. Reč je o monodrami Minje Peković „Bravo za klovna“, odnosno ličnoj priči prvakinje drame subotičkog Narodnog pozorišta.

blank
Foto: NP Subotica

Naša prvakinja drame ovo delo napisala je na osnovu dnevnika koji je vodila tokom lečenja od karcinoma 2020. godine. Glumica je imala ideju da dnevnik terapija posluži nekoj svrsi, jer kada umetnik kroz nešto prolazi, a profesija mu je javna, onda to svoje iskustvo bi trebalo da pomogne drugim ljudima da dođu do katarze, pa da se svi osveste da je to nešto zajedničko i da je važno.

„Cela priča govori o tome da čovek kroz vatru mora da hoda sam, ali ne bi mogao da je pređe ako nema drugih oko njega. Monodrama jeste, ali je u njoj toliko truda celog autorskog tipa. Čak i kad je monodrama, nikada nije mono. Jedna violina ne čini orkestar i pojedinac ne može da bude dobar ako iza sebe nema tim“, navela je Peković.

Umetnička direktorka Drame na srpskom jeziku, Jelena Mihajlović, objašnjava da ova predstava donosi neku novu snagu, veru, budi spoznaju šta je sve moguće prevazići, i kako iz nekih najtežih životnih iskušenja čovek može da izađe kao apsolutni pobednik.

„Ovo je jedna Minjina duboko lična priča i u pitanju je predstava koja je nastajala u periodu lečenja. U njoj mi, kao publika, prvi put shvatamo lični doživljaj osobe koja prolazi kroz ceo taj proces. Ona opisuje neke unutrašnje emotivne lomove, duboka preispitivanja postupaka, odnosa prema svetu, onoga što je važno, a šta nevažno, a na šta nas, svako malo, podsećaju sa svih strana“, zaključila je Mihajlović.

Predstava počinje u 20 časova.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.