blank

Obeležavanje Svetskog dana secesije u Subotici – PROGRAM

Svetski dan secesije obeležiće se i u Subotici, kao jednom od istaknutih prestavnika secesije, a tim povodom organizovaće se niz manifestacija, pedavanja, događaja, promocija, izložbi i koncerata.

blank
Foto: Subotičke.rs

Jedan od načina obeležavanja svetskog dana biće i šetnja gradom, kako bi se na što bolji način prikazao kulturni život Subotice. Organizatori Svetskog dana secesije su Gradski muzej Subotica, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, Fondacija Sinagoga Subotica i Savremena galerija Subotica.

Svetski dan secesije počinje u petak, 7. juna, gradskom šetnjom. Okupljanje je u Štrosmajerovoj ulici 11, u 18 časova. Tema je “Svetlost novog vremena – zgrade subotičkih banaka”. Šetnju vodi prof. dr Viktorija Aladžić, arhitekta.

U subotu, 8. juna u Gradskom muzeju nastavlja se ovaj program vođenjem kroz izložbu “Remek dela Umetničke kolonije Nađbanja iz privatnih zbirki”. Izložba je od 18 časova na mađarskom jeziku, dok je od 19 časova na srpskom jeziku. Tema je “Uloga prirode na Umetničkoj koloniji Nađabnja u period secesije”.

blank
Foto: Subotičke.rs

Program u Gradskom muzeju nastavlja se u ponedeljak, od 10 časova, radionicom za decu, na temu “Obojena svetlost”. Edukator će biti Ljubica Vukov Dulić, istoričar umetnosti.

U Savremenoj galeriji u utorak od 17 časova biće upriličena radionica izrade nakita, koju vodi Žofia Sekelj.

U Sinagogi će se 11. juna održati dva koncerta. Od 18 časova biće to koncert Pala Žige, violina i Mihaela Kurine, cimbalo. Od 19 časova i 30 minuta biće upriličena Noć orgulja na kojoj nastupaju Bruno Kapoši i Balaž Sabo iz Budimpešte.

U sredu 12. juna, u Savremenoj galeriji održaće se predavanje Atile Brunera, istoričara umetnosti iz Arhiva Glavnog grada Budimpešte – “Kuće umetnika na prekretnici vekova i podaci o daljem radu Ferenca J. Rajhla”.

U Gradskom muzeju s početkom u 12 časova biće promocija zbornika konferencije “Vitraži”.

U petak, 14. jun, rezervisan je za džez koncert benda Overblue Quartet, u Dot Concept baru, u ulici Age Mamužića 2.

Secesijska nedelja završiće se u subotu, 15. juna svetlosnom animacijom Maje Rakočević Cvijanov, vajarke, sa početkom od 21 pa sve do 23 časa.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 19 do 27 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјna biometeorološka situacija za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.