blank

Obeležen Dan grada

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su uručena priznanja “Počasni građanin” i „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice.

„Dve stotine i četrdeset prvi rođendan našeg grada ove godine obeležavamo u nesvakidašnjim okolnostima, ali uz iskrenu zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju koji tokom epidemije korona virusa svakodnevno rizikuju živote i bore se za sve nas. Epidemiološka situacija je još uvek nesigurna, neophodna je disciplina u poštovanju preventivnih mera, razumevanje, strpljenje i odgovornost da savladamo i ovu opasnost, da nakon toga – uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Pokrajinske vlade – nastavimo da ulažemo energiju u ekonomski oporavak našeg grada i njegov dalji napredak i razvoj“, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić tim povodom.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor poželeo je dobrodošlicu prisutnima u Velikoj većnici i nakon kraćeg osvrta na historijski aspekt praznika istakao da nije ovo prva globalna zaraza sa kojom se suočavamo, ali je verovatno ova prva svečana sednica za poslednjih 241 godinu koja se održava u uslovima globalne pandemije.

„Dobra je vest da ne delimo zajedničku evropsku istoriju samo kroz velike i katastrofične događaje, već  postajete deo evropske istorije onog trenutka kada postanete deo evropskog visokoškolskog krvotoka –  a Subotica je deo te zajedničke evropske istorije postala 363 godine pre donošenja Povelje o sticanju statusa slobodnog kraljevskog grada. Naime, Petrus Vincency de Sobotka je 1416. godine otišao na studije u Krakov, kao  prvi student sa ovog područja, da bi se vratio u zavičaj i svoje znanje primenio na opšte dobro“, kazao je Pastor.

Poveljom o sticanju statusa slobodnog kraljevskog grada, dodao je, Subotica nije dobila samo novo ime – dobila je mogućnost da se razvija u skladu  sa političkim, ekonomskim, kulturnim, arhitektonskim vrednostima Srednje Evrope.blank

„I još važnije, dobila je priliku da preskoči senku provincijalnosti. Povelja o sticanju statusa slobodnog grada je predstavljala samo potvrdu činjenice da je Subotica grad – da je to prostor u kojem građanin stiče status slobodnog i ravnopravnog pojedinca; Povelja je bila potvrda da urbani prostor rađa slobodu i jednakost građana i da je istorija Subotice – istorija izgradnje institucija i poštovanja pravila“, rekao je Balint Pastor. 

Povelja je, istakao je, predstavljala potvrdu da su svi stanovnici Subotice, bez obzira na nacionalnu, jezičku ili versku različitost stekli pravo na građanstvo.

„Hrvati, Nemci, Mađari, Jevreji, Bunjevci, Srbi, Slovaci… su svoj grad zvali Szabatka, Subotica, Zobotka, Sabbathka… Zajednički sadržalac svih imena je jedna reč – sloboda. Grad koji ne neguje slobodu i jednakost građana, izneverava svoju suštinu“, naglasio je Pastor.

Balint Pastor je čestitao dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, izražavajući im zahvalnost na podizanju materijalnih i duhovnih vrednosti i doprinosu za promociju ugleda našeg grada u zemlji i inostranstvu, a prisutnima u Velikoj većnici i svim sugrađanima čestitao je Dan grada Subotice.

Za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanju ugleda grada Subotice u zemlji i inostranstvu, zvanje Počasni građanin dodeljeno je Đuli Palfiju, inženjeru elektrotehnike. Njemu je diplomu zvanja Počasni građanin uručio gradonačelnik Stevan Bakić.

Priznanje „Pro urbe“ za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti dobili su Erika Kabok, novinar, uredniku, i dr sci. med. Gordana  Krtinić, specijalisti epidemiologije. Diplome priznanja „Pro urbe“ Eriki Kabok, kao i mr. sci. med. Branki Milosavljević, koja je nagradu primila umesto službeno odsutne Gordane Krtinić, uručio je predsednik Skupštine grada Balint Pastor, saopštila je Gradska kuća.

U ime nagrađenih, predlagačima i subotičkoj lokalnoj samoupravi za, kako je rekao, organizaciju svečane sednice Skupštine grada, zahvalio se Đula Palfi.

Predsednik Skupštine grada i gradonačelnik Subotice naknadno će upriličiti kratak prijem za dobitnike  nagrada i tom prilikom će im uručiti bronzane plakete koje zbog nemogućnosti njihove izrade nisu mogle biti uručene tokom današnje svečane sednice.

Svečanoj sednici Skupštine grada Subotice prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik gradonačelnika Imre Kern, republički i pokrajinski poslanici sa teritorije grada Subotice, odbornici Skupštine grada Subotice, članovi Gradskog veća i predstavnici državnih organa.

Svečana sednica počela je intoniranjem himne „Bože pravde“. U prigodnom kulturno-umetničkom delu programa nastupile su učenice Muzičke škole: Sara Jović (klavir) i Viktoria Kurina (violina).

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 18 do 33 stepeni Celzijusa. Usled očekivane biometeorološke situacije moguće su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.