blank

Od raka dojke obolevaju sve mlađi

Centar za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, juče je upriličio pres konferenciju, kao podsetnik na 20. mart, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

blank

Ovaj simbolični datum, na dan proleća, isto tako je i simbol buđenja i podizanja svesti javnosti o značaju i mogućnosti prevencije raka dojke.

Na konferenciji reč su vodile doktorke Mirjana Dakić, Verica Dronjak i partneri u ovoj borbi protiv opake bolesti, predsednica udruženja „Jedna uz drugu”, Milica Pećerič i Nevena Lukić, ispred Crvenog krsta.

„Rak dojke spada u četiri vodeće maligne bolesti, preko sedam miliona žena je obolelo, a svake godine umre preko šesto hiljada obolelih. U Srbiji je obolelo 4.368 žena, a umrle su 1.782 žene u 2021. godini. 60 posto obolelih žena pripada radno aktivnom stanovništvu. Razlog ovako visoke smrtnosti je što se bolest otkrije u poodmakloj fazi. Uspešnost lečenja zavisi od stadijuma, i raširenosti tumora”, između ostalog naznačila je dr Dakić.

Po rečima doktorke Verice Dronjak ispred Centra za prevenciju zdravlja, zabrinjavajuća je činjenica da rastu stope obolevanja od ove bolesti pre 40-te godine života, i da do danas nisu razjašnjeni i do kraja objašnjeni uzroci nastanka.

„Apsolutna preporuka je da se ultrazvučnim pregledima i samopregledima započne što ranije. Faktore rizika delimo one na koje ne možemo i na one na koje možemo da utičemo. To su pol, godine života, genetski faktor, neki nasledni faktori, hormonski faktori, rana pojava menstruacije, kasna menopauza, nerađanje, nedojenje, gojaznost, substitucija hormonima, alkohol, zračenja. Cilj je smanjenje oboljenja, a sve se to može ostvariti kroz samopreglede i kliničke preglede, dijagnostičke metode, mere prevencije”, dodala je doktorka Dronjak i objasnila kako izgleda samopregled dojki koji se obavlja bar jednom mesečno, jer je najčešći simptom rada dojke napipavanje promene ili čvorića.

blank

„Jedna uz drugu” jedino je udruženje koje bi želelo da nema nijednog člana, ali obzirom da je to u domenu naučne fantastike, sjajno je što postoji i upravo svojim postojanjem daje podršku na više nivoa obolelima od ove maligne bolesti. Osnovano je sa ciljem podrške ženama obolelim od karcinoma dojke i u iskustvenom delu, prvenstveno. Poražavajuća situacija i crna statistika samo su osnažili žene ovog udruženja, a članice udruženja prepoznale su svoju ulogu kao edukatora i podrške.

„Rak možete izbeći vrlo teško, svi ti faktori rizika na koje ne možemo, ali postoje i oni faktori na koje možemo uticati. Ako rano otkrijemo bolest onda imate „vizu za život” i u vrlo dobrim postotcima je stopa preživljavanja visoka ako se otkrije na vreme. Poslednje dve godine koliko postojimo, poradile smo na edukaciji. Predavanja smo počele da držimo prvo u medicinskoj školi, kako bi mlade devojke znale kako da se samopregledaju. Mi nismo lekari, mi pričamo našu priču, niko drugi ne može otići na pregled umesto vas i spasiti vašu glavu, ni dobro organizovan skrining, ako se sami ne pokrenete. Samopregled i medicinska dijagnostika je jedan deo, bitno je da se preuzme odgovornost za svoje zdravlje. Povezani smo sa svim medicinskim ustanovama našeg grada, mesnim zajednicama”, istakla je Milica Pećerić, predsednica Udruženja „Jedna uz drugu”.

Dodala je da se žene nađu u teškoj situaciji kad se otkrije bolest:

„Mi smo tu da pomognemo, odgovorimo na puno pitanja koja ih muče, a na koja mogu odgovor da im daju samo oni koji su kroz to prošli. Svaka žena koja izgubi kosu zna da će joj ta kosa izrasti, ali to je za jednu ženu veliki psihički udarac, a tu su i druge sfere života, radni odnos, bolovanje, da znate kako taj sistem uopšte funkcioniše”, rekla je Milica.

Najvažnija uloga udruženja je da su jedna uz drugu i u bukvalnom i figurativnom smislu. Članice će jedna drugoj pomoći i kod smeštaja, saveta u oporavku, prevoza za Sremsku Kamenicu, kao i podrške posle bolesti. Uz psihološke tretmane, kao i uz osobe koje su prošle sličnu životnu priču, život je lakši.

„Nažalost, u našem društvu karcinom dojke je smrtna presuda, poseban tabu, nisu voljne ni same obolele da pričaju, a ni mnogi drugi. Ovde vas bez reči razumeju, razmenimo iskustva, družimo se”, završila je svoje izlaganje Milica Pećerič.

Svoj doprinos borbi protiv raka dojke i Nacionalnom danu protiv ove bolesti daće i Crveni krst gde će organizovati promotivnu akciju „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi”. Planirani su preventivni pregledi, merenja parametara u osnovnim pregledima kao i saveti lekara, rekla je Nevena Lukić i pozvala sve da dođu u ponedeljak od 19 časova u prostorije Crvenog Krsta.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.