blank

Održan Prvi festival antifašizma i ekologije

blank

Boris Telečki: Cilj nam je promocija antifašizma kao civilizacijske vrednosti i osnove na kojoj ćemo graditi egalitarno, solidarno i jednako društvo. Sa druge strane, uključujemo ekologiju kao važnu stavku koja pomaže u izgradnji održive životne sredine

U Subotici je proteklog vikenda održan Prvi festival ekologije i antifašizma, u organizaciji Građanske inicijative “Priroda i društvo” i Mini Jugoslavije.

Posetioci su imali priliku da odgledaju dokumentarni film „Nestanak heroja“ Ivana Mandića, a nastupile su grupe „Proces“, „Stil bliding“, „Ukratko Štef“ i „D Zoo“ i druge sadržaje, poput dečje trke oko “Triglava”.

Boris Telečki, jedan od organizatora festivala, rekao je za naš portal da je cilj Prvog festivala ekologije i atifašizma promocija antifašizma kao civilizacijske vrednosti i osnove na kojoj ćemo, kako Telečki kaže, graditi egalitarno, solidarno i jednako društvo. Sa druge strane, prema njegovim rečima, to uključuje ekologiju kao važnu stavku koja pomaže u izgradnji održive životne sredine.

Zato su ova dva koncepta vrlo važna i međusobno se dopunjuju: antifašizam u odnosu na društvo, a ekologija i zaštita životne sredine u odnosu na prirodu – kaže Telečki.

On kaže da su organizatori festivala ove dve ideologije uklopili u jednu celinu.

U okviru prvog dana festivala razgovarali smo o reviziji istorije kojoj smo izloženi poslednjih tridesetak godina. Povodom ove teme prikazali smo film „Nestanak heroja“. Nakon projekcije, o pomenutim temama razgovor sa publikom vodili su Petar Mitrić, filmski radnik i Mina Milošević, studentkinja dramaturgije. Autor filma i dramaturg Ivan Vasiljević, nažalost, bili su sprečeni da dođu. Zatim su nastupili pank bendovi, kao subkultura koja je bitna antifašizmu i „levim tradicijama“. U toku dana predstavljena su atifašistička društva iz Novog Sada,Niša, Sombora i Beograda – kaže Telečki.

Drugi dan festivala posvećen je biciklizmu i održivim načinima kretanja, kao i odlaganju otpada.

Imali smo radionicu na ovu temu i priliku da svedočimo dečijoj biciklističkoj trci, ovde u parku Mini Jugoslavije. Učestvovalo je 150 ljudi i završni cilj je bio u Mini Jugoslaviji, gde se nastavio program. Nakon toga, održano je predavanje „Subotički biciklisti, sledbenici Ivana Sarića“. Tu su i bendovi SNB Ska-pank bend iz Novog sada, „Šajzerbiterlemon“ iz Beograda i „Neozbiljno pesimisti“ iz Sombora. – dodaje Telečki.

Drugog dana festivala sprovedena je anketa o navikama, odnosno korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva među učesnicima i saslušano je njihovo mišljenje o stanju biciklističke infrastrukture u Subotici. Rezultati ankete biće objavljeni.

J. Đ, Foto: M. G.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.