blank

Osnovna i srednja škola “Žarko Zrenjanin” spremna za mogući prelazak na onlajn nastavu

blank

Dragana Vučković

Ukoliko se pređe na onlajn nastavu đaci nižih razreda Osnovne i srednje škole “Žarko Zrenjanin” nastaviće da pohađaju nastavu

Dragana Vučković, direktorka Osnovne i srednje škole Žarko Zrenjanin” za Subotičke.rs danas je izjavila da će, u slučaju prelaska na onlajn nastavu, učenici viših razreda, njih 117, preći na onlajn nastavu, dok će 71 učenik nižih razreda i predškolskih odeljenja i dalje pohađati nastavu, odnosno predškolske programe

– Deca sa smetnjama u razvoju dele sudbinu ostale dece u našem gradu. Dobro se osećaju dok su u grupi. Ukoliko se donese odluka o prelasku na onlajn nastavu, oni će, kao i sva druga deca, školu pohađati na taj način.

Sva deca naše škole postanu tužna kada ne idu u školu i često postaju zbunjeni, jer im nedostaje socijalizacija koja dobro utiče na njihov razvoj. Naši učenici su početak školske godine dočekali veoma dobro, bili su veoma poslušni, nosili su maske i često prali ruke, samo da mogu da budu sa svojim drugarima. Njihova poslušnost dovela je do toga da za sada nemamo ni jednog zaraženog učenika, ni nastavnika. Naši učenici su često krhkog zdravlja, slabijeg imuniteta i veoma su lepo sarađivali u sprovođenju epidemioloških mera.

blank

Onlajn nastava koja se odvijala proletos uticala je da se bolje upoznamo sa roditeljima dece, te da se i oni približe struci, odnosno nastavnicima sa kojima njihova deca rade. Ipak, i roditelji su na kraju bili na ivici snage.

Ukoliko dođe do prelaska na onlajn nastavu, 117 učenika viših razreda pohađaće onlajn nastavu, dok će 71 učenik nižih razreda i predškolskih odeljenja i dalje pohađati školu, odnosno predškolske programe. Ništa ne može da zameni rad jedan na jedan, kada defektolog u svom kabinetu prilagođenom učeniku, sa posebnom opremom radi sa učenikom vežbe suštinski važne za njegov um i telo. Svaki učenik ima svoj individualni plan i nije mi poznato da je ministarstvo organizovalo neke posebne planove za ovakve slučajeve, jer se oni svakako ne mogu generalizovati i preneti na sve učenike. Iako rade po svom individualnom planu, njima odgovara i rad u grupi, kada se druže i provode vreme sa svojim drugarima – kaže Dragana Vučković.

Snežana Maravić iz Udruženja za podršku osobama s psihofizičkim smetnjama “ZaJedno” Grada Subotice za naš portal kaže da će ovo udruženje nastaviti da pruža podršku roditeljima čija deca pređu na onlajn nastavu, ukoliko takva odluka bude doneta.

– Eventualna odluka da se pređe na onlajn nastavu najteže će pogoditi đake u specijalnim školama. Direktan rad s njima i podrška u određenim fazama razvoja su veoma važni, a onlajn nastava to ne omogućava. Ukoliko se dogodi da se pređe na onlajn nastavu, naše udruženje će nastavaiti da pruža podršku roditeljima, kroz direktne susrete sa njima, naravno onda kada je to moguće, kao i posredstvom onlajn kontakata. Nećemo ih ostaviti bez podrške u trenucima kada je stručna podrška i stimulacija razvoja njihovoj deci najpotrebnija – kaže za Subotičke.rs Snežana Maravić.

Ona ističe da je tokom prvog talasa epidemije radila “Biblioteka igračaka” u “Abrakadabri”, uz puno poštovanje propisanih mera, ali da je, kako je ranije saopšteno, ova igraonica sada zatvorena do daljeg.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.