blank

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

blank

U prisustvu visokih predstavnika naše zemlje i gostiju iz Hrvatke, danas je kraj katedrale Svete Terezije Avilske otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću (1815 – 1888).

Spomenik prikazuje Antunovića u sedećem položaju dok u levoj ruci drži otvorenu knjigu, koja simbolizuje njegove ideje narodnog preporoda, dok se desnom rukom pridržava za krst.

Autor spomenika je akademski vajar Bernard Pešorda, a podizanje spomenika je zajednički projekt Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Katoličkog društva “Ivan Antunović” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednik Vlade AP Vojvodina, Igor Mirović, izjavio je da je Antunovićevo delovanje uzor i za buduće vreme.

Antunović je, poput drugih ličnosti iz istorije Srba i Hrvata u vreme Austro-ugarske, stvarao dela kojima se i danas moramo vraćati. Izazovi 21. veka su takvi da nas upućuju na zajedničko delovanje, na promišljeniji rad i međusobno bolje razumevanje. Nadam se i da će otkrivanje spomenika Ivanu Antunoviću, kao i sutrašnji događaj, kada će Hrvatskom nacionalnom veću biti predata na upotrebu rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, označiti jednu vrstu puta prema uzorima koji su radili na zajedničkim vrednostima a koje sasvim sigurno u vremenu pred nama moramo uzeti kao vrednosti vodilje – rekao je Mirović.

Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, izjavila je da je ovo veliki dan i da joj je izuzetno drago kada radost s nama, putem svojih predstavnika, dele i Republika Hrvatska i Republika Srbija.

– Podizanjem ovoga spomenika želimo da delimo vrednosti koje je delio i sam biskup Ivan Antunović, a to je da čuvamo svoju tradiciju, jezik i veru, ali isto tako i da negujemo vrednosti zajedništva i uvažavanja drugoga – rekla je Jasna Vojnić.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, rekao je da je spomenik Antunoviću dokaz multikulturalnosti Subotice i Vojvodine, ali i ohrabrenje hrvatskoj zajednici da može da neguje svoj nacionalni identitet.

Zbog kiše, svečanost je održana u katedrali Svete Terezije Avilske, a spomenik su otkrili ovogodišnji bandaš i bandašica, Josip Šarčević i Marijana Matković.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, intenzivnim radom, rasvetlili su dva razbojništva i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneće krivičnu prijavu protiv dvadesetogodišnjeg

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 10 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјna biometeorološka situacija za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.