blank

Pena u Palićkom jezeru posledica bioloških procesa

blank

Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Subotice saopštila je da je pojava pene u Palićkom jezeru posledica normalnih bioloških procesa i da se javlja u periodima kada su talasi jaki.

„Palićko jezero je hipertrofnog tipa, što znači da je produkcija algi i modrozelenih algi velika, što vodi daje karakterističnu zelenu boju. Brojnost modrozelenih algi je najveća upravo u turističkom sektoru, gde je veliki deo obale pod obaloutvrdom, a količina prirodne vegetacije (trske i vodenih biljaka) najmanja. Kada u sklopu prirodnog životnog ciklusa dođe do odumiranja algi koje su se prenamnožile, dolazi do organskog raspadanja i u vodu se oslobađaju proteini i druge organske materije koje smanjuju površinski napon vode i deluju poput prirodnih deterdženata”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, pod udarom jakih talasa dolazi do penušanja, a nekad je na površini guste pene moguće videti ćelije modrozelenih algi.

Istakli su da Grad Subotica radi na poboljšanju kvaliteta vode uspostavljanjem zaštitnih pojaseva oko jezera. Time bi, prema njihovim rečima, bilo omogućeno obnavljanje vegetacije u priobalju, a bio bi i smanjen priliv nutrijenata sa okolnih njiva, pa bi ovakve pojave trebalo da budu sve ređe.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa novosadskom policijom, uhapsili su M. E. (1981) iz okoline Bačke Topole zbog postojanja osnova sumnje da

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.