blank

Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju do kraja nedelje

blank

U toku je akcija pojačane kontrole vezivanja pojasa, korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje i načina na koji se prevoze deca. Ukoliko vozači ne poštuju propise, postoji rizik za kaznu od pet do stotinu i dvadeset hiljada dinara. Akcija traje do kraja ove nedelje.

Saobraćajna policija i Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenuli su zajedničku kampanju promocije odgovornog ponašanja u saobraćaju, uz učešće u međunarodnoj akciji pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje onih koji ne vezuju pojas tokom vožnje, koroste mobilni telefon tokom vožnje, ili voze decu na nepropisan način.

‒ Za nekorišćenje sigurnosnog pojasa i upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje, za ovaj vid prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od deset hiljada dinara, koja se u polovičnom iznosu može uplatiti u roku od osam dana. Što se tiče kaznenih odredbi vezano za prekršaje prevoza dece bez upotrebe bezbednosnog sedišta, odnosno bezbednosnog podmetača, tu je predviđena novčana kazna u iznosu od pet hiljada dinara, koja se u polovičnom iznosu može uplatiti u roku od osam dana – ističe pomoćnik komandira Saobraćajne policije u Subotici Isidora Jevtić.

Tokom 2019. otkriveno je gotovo šest hiljada slučajeva nekorišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, dok je prošle godine ta brojka pala ispod četiri i po hiljade, ali ne zbog veće svesti već zbog manje mobilnosti tokom epidemije. U prva dva meseca ove godine, u proseku je otkriveno šest ovakvih prekršaja dnevno.

‒ Ono što je interesantno, u 2020. i u prva dva meseca 2021. u dvadeset šest slučajeva sankcionisani su vozači, odnosno učesnici u saobraćaju na mestu putnika zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, gde se nepojmljivo utvrdilo da nisu koristili, a učestvovali su u saobraćajnim nezgodama. Usled tih učešća u saobraćajnim nezgodama nekorišćenja sigurnosnog pojasa uvek nastaju teže posledice nego što su mogle biti da su ih lica koristila ‒ naglašava oficir odeljenja Saobraćajne policije u Subotici Ruben Pertet.

RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.