blank

Pokret građanske Subotice neće na izbore 2. juna: “Nismo lutke na žici”

Predsedništvo Pokreta građanske Subotice (PGS) je većinom glasova članova predsedništva donelo odluku o bojkotu predstojećih lokalnih izbora za odbornike Skupštine grada Subotica, ukoliko oni budu raspisani za 2. jun. Saopštenje prenosimo u celosti:

blank
Foto: Subotičke.rs

“Član predsedništva i predsednik odborničke grupe Pokreta građanske Subotice u Skupštini grada Subotica Miroslav Milojević je glasao za učestovanje na izborima ako se raspišu za dan 2. jun, dok su 4 člana predsedništva glasala za bojkot lokalnih izbora tog datuma.

PGS je uproteklih 8 godina imala svoje odbornike i odborničku grupu u Skupštini Grada Subotica i dosledno je zastupao opozicione stavove u odnosu na postojeću vlast.

Smatramo da ne postoje elementarni uslovi za održavanje fer i poštenih lokalnih izbora u Subotici dana 2. jun. Nadalje smatramo da je trenutno prioritet svih prioriteta borba za stvaranje elementarnih uslovi za održavanje fer i poštenih izbora. Navodimo sledeće razloge za našu odluku:

– nije uređen birački spisak, više je upisanih birača u isti, no što ima građana Subotice po poslednjem popisu stanovništva, što ostavlja prostor za ozbiljne manipulacije,

– ništa nije preduzeto u proteklih 5 meseci da se spreči masovna seoba birača po potrebi izbornog inženjeringa nosioca vlasti,

– nadležni državni organi nisu preduzeli radnje iz svoje nadležnosti da se procesuiraju vinovnici kupovine glasova na industrijskom nivou.

Trenutno nosioci vlasti iz redova SNS-a, samo u Subotici, kupe najmanje 6 do 8 hiljada glasova, prvenstveno naših sugrađana iz redova Romske zajednice i najsiromašnijeg staleža, te drže isključivi monopol u toj oblasti kršenja zakona.

– medijska prisutnost je skoro u potpunosti rezervisana za nosioce vlasti, kako na elektronskim medijima sa državnim frekvencijama tako i u većini lokalnih medija,

Funkcionerska kampanja se već uveliko zloupotrebljava, te se ne mogu očekivati u kratkim rokovima nikakve značajnije promene ni u tomsegmentu kršenja zakona od strane nosioca vlasti,

– pritisak i ucene zaposlenih u javnom sektoru, zloupotreba zaposlenih u javnom sektoru za stranačke potrebe je dosegao neviđene razmere.

PGS smatra da opozicija ne sme dozvoliti sebi da bude „ Lutka na žici „ sa kojom se nosioci vlasti igraju, kako im se ćefne, aučestvovanje na izborima koji su unapred pokradeni, je samo davanje legitimiteta uzurpatorima javnih funkcija.

Pozivamo sve građane Subotice da bojkotom masovno iskažu svoje nezadovoljstvo prema radu i ponašanju nosioca lokalnih javnih funkcija u proteklom periodu, pokažu svoju političku zrelost i društvenu odgovornost u odnosu na potpuno urušavanje osnovnih demokratskih tekovina, prava na fer i poštene izbore i bojkotuju lokalne izbore, ukoliko se oni raspišu za 02.06.2024. godine”, navodi se u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.