blank

Politika: Rusi sade jabuke, mi krčimo voćnjake

blank

U proteklih godinu dana samo u naselju Tavankut pored Subotice, koje važi za baštovansko i voćarsko selo, iskrčeno je 10 odsto voćnjaka. Nestalo je oko 40 hektara stabala, pretežno jabuke sa peska, za koju stručnjaci tvrde da je bez premca po kvalitetu.

„Deo ovih voćnjaka morao je da bude iskrčen jer su bili stari, nisu više davali zadovoljavajući rod. Problem je što ti voćnjaci nisu obnovljeni mlađim stablima jer voćari više ne vide interes u gajenju jabuke – kaže za „Politiku” Marijan Davčik, direktor hladnjače „Voćko”, prenosi Politika.

Jabuka je godinama jedna od ekonomskih uzdanica ovog kraja, a postala je i prvorazredni izvozni artikal kada je prokrčila put do Rusije. Međutim, to veliko tržište postalo je i zahtevno, gotovo isto koliko i kompanije koje se bave izvozom. Na rafove ruskih prodavnica može da se plasira samo jabuka prve klase, koja izvoznicima pokriva troškove skladištenja i transporta i donosi profit. S druge strane, Rusija nastoji da smanji zavisnost od uvoza i zato su tamo podignute velike plantaže jabuka. Sve to se prelomilo preko leđa voćara na severu Bačke.

– Danas samo vrhunski voćnjak, gde se ulaže u sadnice, stalnu prihranu, prskanje i zaštitu od grada, donosi zaradu – kaže Davčik, dodajući da takva ulaganja uglavnom sebi mogu da priušte samo vlasnici velikih poseda i gazdinstava.

– Smanjuju se površine pod voćnjacima, ali možda je bolje i da ih imamo manje, a da su kvalitetni – kaže direktor „Voćka”.

Upravo je u toku berba jabuka sorte zlatni i crveni delišes, dok je sorta gala već uskladištena. Za sada kupaca nema.

– Krajem jula i početkom avgusta bila je velika tražnja, ali su posle toga u Rusiji sazrele i njihove jabuke – kaže Davčik.

Podaci Regionalne privredne komore u Subotici potvrđuju da je za prvih sedam meseci ove godine iz tog regiona izvezeno 8,5 hiljada tona jabuke, što je donelo zaradu od 4,9 miliona dolara.

– U odnosu na isti period lane izvezeno je gotovo za trećinu više jabuke – kaže za „Politiku” Damir Vojnić Tunić, koordinator sektora poljoprivrede u RPK Subotice.

On dodaje da je 2019. izvezeno 12,7 hiljada tona rajskog voća, a da je priliv bio 8,2 miliona dolara. Međutim, prošla godina je bila prilično loša što se izvoza jabuke tiče: na strana tržišta, pre svega u Rusiju, otišlo je za trećinu manje voća nego 2018. Procenjuje se da je na to uticalo ne samo što su Rusi podigli kriterijum za kvalitet, odnosno izgled voća, već i što je Srbija donela uredbu kojom su pooštreni kriterijumi za izvoznike.

Sagovornici „Politike” kažu da je nesporno da postoji trend smanjenja izvoza jabuka, kao i površina pod voćnjacima. – Zbog toga smo u komori početkom februara inicirali konsultacije i razgovore. Predložili smo promena sortimenta, odnosno sadnju dvogodišnjih sadnica koje skraćuju vreme čekanja do roda, kao i da se predvide olakšice za voćare koji osavremenjuju svoje zasade – kaže Vojnić Tunić.

Trenutna otkupna cena jabuke je od 20 do 45 dinara dok se za onu namenjenu izvozu plaća od 35 do 65 evrocenti po kilogramu. Marijan Davčik kaže da tek ova „izvozna cena” pokriva ulaganja, ali da voćari sada radije skladište kvalitetnu jabuku i čekaju višu cenu.

A. Isakov, Politika

Foto: Pixabay.com

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.