blank

Otvoreno pismo Srpskog pokreta “Dveri” gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada

blank

Pismo subotičkog odbora “Dveri” gradonačelniku Stevanu Bakiću i predsedniku Skupštine grada Balintu Pastoru prenosimo u celosti:

“Srpski pokret Dveri je donošenjem proglasa “Promena sistema – sigurnost za sve” nametnuo veoma važne teme za poboljšanje života naših građana, od participativne demokratije, vladavini prava, lustracije, odgovornosti, zaštite životne sredine, do razvoja sela i grada. U skladu sa proglasom, zaštita životne sredine je veoma važna tema koju smo mi iz Srpskog pokreta ‘Dveri’ nazvali ‘Zeleni patriotizam’. U ovom ekološkom pismu, Dveri postavljaju pitanja na koja od nadležnih očekuju odgovore:

1. Da li je pronađen i sudski procesuiran krivac za seču vetrozaštitnog pojasa na obilaznom putu na Paliću?

2. Ko je od industrijskih zagađivača vazduha, zemljišta i vode kažnjen od strane ekološke inspekcije grada Subotice?

3. Da li nadležni organi Grada Subotice imaju saznanja o radnicima koji su se razboleli u subotičkim fabrikama samo zbog upotrebe sredstava koja nisu zdrava i dozvoljena za upotrebu?

4. Da li ima neko od odgovornih u gradskoj kući koji bi građanima Subotice dao informaciju kada će jezero Palić biti zdravstveno ispravno za kupanje?

5. Da li su nadležni organi iz grada Subotice utvrdili da li su meštani Palića ugroženi sa bušotinama na Paliću ili ne? Šta je učinjeno od strane grada da se ti meštani zaštite?

6. Imamo izjavu direktora Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predraga Radivojevića da je udaljenost vetrogeneratora od stambenih kuća od 1 km prihvatljiva. ‘Ako je dobra Nemcima, pa što ne bi bila dobra i nama’, rekao je Radivojević. Da li se na osnovu naučnih ili ispitanih saznanja došlo do toga i koja su to saznanja, ili je to samo paušalna ocena odgovornog lica Predraga Radivojevića?

7. Da li nadležni, pored sistematske seče drveća, imaju i planove kako da obnove posečena stabla , u krugu bolnice, na Korzu i u drugim delovima grada?

8. Kada će Grad Subotica da izradi plan kvaliteta vazduha i plan zaštite od buke, koji su zakonska obaveza rukovodstva gradske kuće a koji nisu izrađeni?

9. Šta se dešava sa odvajanjem otpada, Regionalna deponija je dobila probnu dozvolu za rad ali ne vidimo nikakve rezultate po pitanju odvajanja otpada. Da li postoji plan, dan početka odvajanja otpada?

10. Da li javnost može da zna planove pošumljavanja u narednom periodu, transparentno?

Nadamo se da ćemo dobiti odgovore na ova pitanja jer svaka vlast pa i ova treba da ima bar malo sluha za probleme i pitanja zaštite životne sredine”, navedeno je u pismu Srpskog pokreta “Dveri” gradonačelniku Bakiću i predsedniku Skupštine grada Pastoru.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.