blank

Saopštenje Informativne službe Dveri GO Subotica povodom jučerašnje peščane oluje

Informativna služba Dveri izdalaje saopštenje, povodom jučerašnje saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovalo 14 vozila na putu Subotica-Bačka Topola, koje prenosimo u celosti:

“Dveri Vojvodina: Sprečimo stvaranje novih peščanih oluja
Juče se desila peščana oluja na severu Vojvodine koja je za posledicu imala lančani sudar na putu Subotica –Bačka Topola i 14 slupanih vozila. Usled trenutne smanjene vidljivosti došlo je do sudara u kome je 10 osoba povređeno. Kako se po rečima stručnjaka ovog puta nije desila peščana oluja koja je donela pesak iz Sahare sa velikih visina atmosfere već je razlog stvaranja peščane oluje bio lokalni.

Usled olujnog nevremena i vetra podigla se prašina i pesak sa njiva na severu Vojvodine. To se desilo iz razloga jer još nije bilo dovoljno vegetacije, slabe pošumljenosti i zemljištu koje je usled svih ovih faktor postalo podložno eroziji, zemljište koje je bilo slabo zasićeno vlagom.

Kao jedno od rešenja koje mi predlažemo kako bi se smanjili rizici od pojave peščanih oluja u budućnosti je i Zahtev koji predajemo Pokrajinskoj vladi, za izradu Plana pošumljavanja AP Vojvodine kao jednog sveobuhvatnog dokumenta koji bi bio obavezujući. U tom planu tražimo drastično povećavanje površina pod novim zasadima šume, višestruko više nego što se sada sadi na godišnjem nivou. Da se mnoge površine osposobe za konverziju iz poljoprivrednog u šumsko zemljište. Da se poseban akcenat u Planu pošumljavanja stavi na nove vetrozaštitne pojaseve koji bi bili delovi šumskog pojasa oko puteva, saobraćajnica, kanala, reka.

Sve ove mere bi doprinele i kao odgovor AP Vojvodine prema klimatskim promenama ali i pored još nekih mera navodnjavanja, smanjile mogućnost stvaranja peščanih oluja, bar onih koje su poreklom lokalnog karaktera sa visokim sadržajem minerala sa vojvođanskih njiva.

Ovakvi potezi odgovorne vlasti bi morali uslediti već u sledećem rebalansu budžeta AP Vojvodine . Ako se ozbiljno ne pristupi rešavanju ovog problema imaćemo i učestale peščane oluje sa novim žrtvama i drastično opadanje kvaliteta zemljišta. Pokrajinski odbor Dveri Vojvodina”,

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.