blank

SAOPŠTENJE Narodna stranka nudi rešenje za frilensere

blank

“Rešenje za radnike na internetu je slobodna zona IT industrije u kojoj će se ubuduće obračunavati porez od 5 odsto na sve prihode od usluga koje oni obavljaju”, smatraju u Narodnoj stranci

Gradski odbor Narodne stranke u Subotici predočio je stav ove stranke o rešenju problema frilensera koji, kako je navedeno, jasno izražava član Predsedništva i predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo Narodne stranke Vladimir Kovačević.

Vlast je u Srbiji u prethodnom periodu delila besplatno zemljište, davala velike podsticaje stranim investitorima, opraštala je dugove svim poslušnicima partije, a sada bi da uništi najprogresivniju radnu snagu Srbije i da od frilensera traži nadoknadu za svoju pogrešnu politiku i prazan budžet. To najbolje govori koliko je pogrešna ekonomska politika vlasti u prethodnih osam godina.

Rešenje za radnike na internetu je slobodna zona IT industrije u kojoj će se ubuduće obračunavati porez od 5 odsto na sve prihode od usluga koje oni obavljaju.

Frilenseri, kojih je bezmalo 100.000, nisu na teretu države i prihoduju od intelektualnih usluga koje plaćaju stranci.

Prosečan mesečni prihod radnika u IT sektoru koji pruža svoje usluge u inostranstvu iznosi nešto manje od 1.000 evra. Država se sprema da retroaktivno naplati porez na prihode za poslednjih pet godina, a poreska stopa sa kamatom i kaznenim odredbam iznosiće i do 80%.

To znači da država planira da po jednom frilenseru potražuje u proseku čak 48.000 evra, i da bi, ako ne budu imali da plate toliko, „vojska sudskih izvršitelja mogla da im otima imovinu“.

Pored ostalog, podsećanja radi, porezi i doprinosi iznose 60% od plate i da podrazumevaju privilegiju zdravtvenog osiguranja.

Retroaktivnom naplatom poreza država čini krađu za tu privileguju. Kako su se lečili ti ljudi? Plaćanjem usluga privatnih lekara. Ko će im nadoknaditi ta sredstva ako porez plate retroaktivno?

Skandalozna je bilo kakva retroaktivna naplata poreza.

Narodna stranka je spremna da frilenserima pruži svu neophodnu pravnu pomoć“, podvukao je Vladimir Kovačević, član Predsedništva i Predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo Narodne stranke.

Subotički odbor Narodne stranke pozvao je sve frilensere, kojima je potreba pravna pomoć, da se jave na imejl: subotica@narodna.org.rs.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.