blank

Porodici Šuranji koja kreditom plaća lekove potrebna pomoć

blank

Drva za ogrev, građevinski materijal, topla odeća, hrana – sve to nedostaje u kući porodice koja živi u teškim uslovima

Kad smo ih posetili, Leona, mlađa kćerka Vesne Šuranji, jela je banane. Nedavno su primili izvesne novčane donacije, a bolesna majka je napokon mogla da kupi deci voće. Poslednjih dana, međutim, nije im ostalo ni za mleko, žali se očajna žena.

U kuhinji se retko priprema kuvana hrana. Više puta se dogodi da jedu samo kada se otac vrati s posla.

blank

Porodica je zapala u zaista tešku materijalnu situaciju kad se majka razbolela i zbog toga ostala bez posla. Siva mrena napala joj je oba oka i gotovo je oslepela. Morali su podići kredit za njeno skupo lečenje. Sada žive pod teretom kredita.

Moj suprug radi, ali uzeo je veliki kredit i sada prima vrlo malu platu, dobije svega 20.000 dinara mesečno, a ja dobijam za dečake dečji dodatak svakog meseca, to je sve. Dakle, od toga živimo, od toga plaćamo režijske troškove, od toga uzimamo drva za ogrev i hranu, ali vrlo štedljivo – rekla je Vesna Šuranji.

Dvogodišnji Hunor i četvorogodišnja Leona još ne shvataju težak materijalni položaj porodice, jer žive okruženi ljubavlju. Starija deca, Stefan i Kiti, koji su već srednjoškolci, svakodnevno doživljavaju odricanje od normalnih stvari. Bez računara i interneta ne mogu da prate učenje na daljinu. Međutim, čine sve kako bi pomogli roditeljima.

blank

Usisavam, perem, čistim, pomažem majci, radim i napolju, pomažem i oko stoke – kaže Kiti Šuranji.

Kad se priča o Božiću, Kiti gotovo zaplače. Ne smeju ni da sanjaju o posebnoj sobi, naime dvoje srednjoškolaca spava u predsoblju. Najveća želja ovo dvoje dece je da imaju odvojenu sobu, a žele i mobilni telefon i lepu garderobu.

Učim za keramičara u srednjoj školi, to je bio moj san. Svaki dan pre škole nahranim, napojim i sredim stvari oko stoke. Idem u prepodnevnu smenu u školu, pa trenutno ustajemo u pet moj brat i ja, on napoji stoku a ja nahranim. Leti sam cepao drva i sređivao baštu – kaže član ove porodice Stefan Evinger.

Roditelji čine sve kako bi svojoj deci pružili sve što je neophodno. To su redovni obroci, topla soba i školovanje. Porodica Šuranji prihvata bilo koji vid pomoći. Kontakt telefon porodice je: 065 812 77 88.

Tekst i foto: Panon TV

 

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.