blank

Poređenje plata i cena struje i plina u Srbiji sa zemljama okruženja

Nadležni u Srbiji često vole da ističu da su cene struje i gasa za domaćinstva niže nego u zemljama okruženja, ali pri tome ne navode da su kod nas i primanja niža nego u skoro svim državama gde su električna energija i „plavi energent“ skuplji nego kod nas.

blank
Foto: Pixabay

Međutim, postoje i zemlje čiji stanovnici imaju daleko veću prosečnu platu nego što je slučaj u Srbiji a račune za struju plaćaju niže nego naši, piše Danas. Takav primer je Mađarska, u kojoj prosečna plata iznosi 885 evra a cena struje po kilovat satu je 9,4 evro centa.

Ipak, u regionu postoje i zemlje sa nižim primanjima od Srbije ali istovremeno i sa većim iznosom računa za struju. Recimo, to je Bosna i Hercegovina gde je cena struje po kilovat satu 9,96 evro centi a prosečna plata 554 evra.

U Srbiji je pak cena struje po kilovat satu 9,73 evro centa dok je visina prosečne plate 621 evro. Austrija čiji zaposleni imaju platu u vrednosti od 3.053 evra za struju izdvajaju 26,16 evro centi po kilovat satu. U Italiji, u kojoj su primanja niža u odnosu na Austriju, i iznose 1.740 evra mesečno, cena struje za domaćinstva je veća, 33,57 evro centi po kilovatu satu.

U Rumuniji cena struje po kilovat satu je 23,4 evrocenta dok je visina plate 806 evra mesečno. Iznos plate u Sloveniji je 1.304 evra dok se struja plaća po ceni od 16,9 evro centi po kilovat satu. U Hrvatskoj je 14,62 evro centa cena struje po kilovat satu a mesečna plata 1.024. evra.

U Bugarskoj cena struje po kilovat satu je 11,1 evro centi a mesečna zarada je 686 evra. U Crnoj Gori plata je veća, 718 evra dok je cena struje po kilovat satu 10,38 evro centi, što je više nego u Bugarskoj. Niže cene struje od Srbije, pred Mađarske, u regionu imaju Severna Makedonija ( 9,46 evro centi) i Albanija ( 9,41 evro cent) ali obe imaju i niže lične dohodke zaposlenih pa je ta suma u Severnoj Makedoniji 511 a u Albaniji 284 evra.

Kada je reč o „plavom energentu“ jeftiniju maloprodajnu cenu po kilovat satu, 2,91 evro cent, od Srbije ima samo Mađarska. Dve zemlje sa nižim primanjima od naše imaju veće cene gasa, Severna Makedonija (12,09) i Bosna i Hercegovina (4,38).

Cena gasa u Srbiji po kilovat satu iznosi 4,03 evro centa. U Italiji cena gasa po kilovat satu je 11,67 evro centi, u Austriji 10,95, Bugarskoj 7,85, Sloveniji 7,55, Rumuniji 7,41, Hrvatskoj 4,43 i BiH 4.38 evro centi po kilovat satu.

Danas

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Bačka poražena u Vrbasu

Fudbaleri Bačke pretrpeli su ubedljiv poraz u pretposlednjem kolu Vojvođanskog Severa. Ekipa Aleksandra Kopunovića gostovala je drugoplasiranom Vrbasu i izgubila sa 4:0 (3:0). Strelci: Drakulović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.