blank

Preskakanje vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka (VIDEO)

YouTube video

Oterati zle duhove, hodati po vatri da bi im se posrećilo, oterati nesreću i bolest – samo su neki od razloga zašto se organizuje preskakanje vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka.

Nekada se ovaj običaj paljenja i preskakanja vatre mogao videti skoro na svakom salašu, danas se to radi na pojedinim mestima, kako bi se očuvala tradicija bačkih Bunjevaca. U bunjevačkim nošnjama, sa cvetnim venčićima, i staro i mlado preskače vatru. Na salašu Grge Pećarića, a u organizaciji KUD Aleksandrovo obeležen je dan Ivanjskih vatri.

blank
Foto: Subotičke.rs

Kiša je omela onaj drugi deo običaja, prošetati po pepelu, posle paljenja vatre, kako bi se predupredili žuljevi posle teškog rada. Ovo je samo jedna u nizu manifestacija kojom se obeležavaju nacionalni praznici Bunjevaca sa ovih prostora.

Svi preskaču. I mladi i oni malo stariji.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas slavimo Vidovdan

Pravoslavni vernici danas, 28. juna obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan.   Mnoga mesta u Srbiji danas proslavljaju Vidovdan kao slavu, pa tako

Detaljnije »
blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 17 do 29 stepeni Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija će izazvati uobičajene

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.