blank

Radionica za decu iz istorije u subotu u SKC “Sveti Sava”

Svakog vikenda na ulicama našeg grada i u SKC „Sveti Sava“ učenici osnovnih škola imaju priliku da slušaju malo drugačija istorijska predavanja.

blank
foto: subotičke.rs

Naime, u poslednje tri godine profesor istorije Sava Samardžić vodi ih kroz istoriju, ne učeći ih o godinama bitaka ili istorijskim predavanjima, već decu uvodi u istorijske priče običnih ljudi. Šta se jelo na dvorovima? Koje su namirnice koristili naši preci u Srednjem veku? Da li znate ko je na naše prostore doneo prozore? Na ova i slična, zanimljiva pitanja o kojima možda nikad niste razmišljali, odogovor imaju mlađi koji prate ovakve radionice.

Idejni tvorac ovakvih, zanimljivih predavanja je profesor Samardžić, a radionice se zovu „Istorija za decu“. Cilj je da se deca Subotice upoznaju sa istorijom svoga grada, Srbije, Evrope i sveta. Najviše vole da izrađuju makete ili crtaju na radionicama, slušajući predavanja, kaže profesor Samardžić. Dečaci i devojčice vole da slušaju o tvrđavama iz tog doba, pa je jedna od tema radionice bio i srednjovekovni grad koji su deca pravila, kako bi što bolje doživeli život iz tog doba. Jedna od tema su bila oružja i oruđa iz perioda Srednjeg veka. Pravljeni su i filmovi o Svetom Savi, Caru Jovanu Nenadu.

blank
Foto: Subotičke.rs

„Radionice su besplatne, održavaju se svake subote sa početkom od 10 časova i svi koji su zainteresovani da slušaju malo drugačiju istoriju su dobrodošli. Želim da nauče istoriju, da je zavole, da mogu drugačije da promišljaju svet danas, znajući kakav je svet nekada bio“ – kaže profesor Sava Samardžić.

Koje voće su jeli Nemanjići, kakav je bio život na dvorovima, koje poslove su radili muškarci a koje žene – sve to i još mnogo više možete čuti na interesantnim predavanjima za decu.

Po principu „upoznaj svoj grad da bi ga više voleo“, ovi osnovnoškolci često sa svojim profesorom organizuju šetnje kroz grad gde uočavaju neobičnosti, detalje i simbole koje Subotica krije na svojim fasadama. Ovo je samo jedan deo aktivnosti, jer su u planu i humanitarne akcije, pravljenje i prodaja razglednica, a novac koji se sakupi biće uplaćen na račun nekoj humanitarnoj organizaciji.

Koliko su uspešne ove radionice govori i podatak da se godišnje organizuje tridesetak sličnih, kroz zanimljivu istoriju deci se pruža mogućnost da upoznaju sebe i svoj grad na drugačiji način.

Sledeća radionica održaće se u subotu, a tema će biti „Kuhinja na srednjovekovnim dvorovima“.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Radionica za decu iz istorije u subotu u SKC “Sveti Sava””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.