blank

SAOPŠTENJE Dveri: Ako su migranti nenasilni, zbog čega ih je privodila žandarmerija?

blank
Foto: Dveri

Od početka krize smo se zalagali da država treba da ima jasan stav u interesu zaštite naših građana i da se ne dozvoli nekontrolisan ulaz migranata na teritoriju Republike Srbije

“Aktivnosti žandarmerije na pronalaženju i privođenju migranata koji su locirani po šumama, iznajmljenim stanovima, vikendicama, a mimo prihvatnih centara u okolini Šida i Horgoša je akcija koju su mogli da izvedu i policajci u svojim redovnim svakodnevnim zadacima, samo da su imali naredbu za tako nešto. Postavlja se pitanje, ako su migranti nenasilni, zašto je moralo da se uz svu medijsku najavu i pompu organizuje akcija žandarmerije pod punom ratnom opremom?

Smatramo da je to na žalost bila zloupotreba žandarmerije i još jedna predstava ministra policije Aleksandra Vulina pred kamerama.

Privedeni migranti su autobusima preveženi na jug Srbije, u Preševo. Dveri su u više navrata od kada traje migrantska kriza ukazivale na pogubnu politiku ove vlasti prema migrantima. Od početka krize smo se zalagali da država treba da ima jasan stav u interesu zaštite naših građana i da se ne dozvoli nekontrolisan ulaz migranata na teritoriju Republike Srbije. Okolnosti su se promenile, na šta smo pravovremeno i ukazivali i sada je skoro nemoguć dalji odlazak migranata sa teritorije Republike Srbije bilo kojim legalnim kanalom.

Akcija, koju je ovog puta sprovela žandarmerija neće imati skoro nikakav pozitivan efekat osim što će se prisustvo migranata van prihvatnih centara u Šidu, Subotici i drugih mesta smanjiti, ali i to, samo na nekoliko dana. Naime, po običaju kao i do sada, migranti će odmah po dolasku u Preševo sebi organizovati povratak na sever zemlje kako bi i dalje pokušavali da pređu granicu.

Dveri smatraju da bi i ovakva akcija, ipak imala smisla ako bi pri povratku u Preševo, u dogovoru ili ne sa makedonskim vlastima, vraćali nazad migrante odakle su i došli, najvećim delom iz pravca Makedonije. Treba imati na umu da nam i mađarska i hrvatska strana šalju nazad migrante ilegalno preko graničnog pojasa, pa zašto to onda ne bi radila i Republika Srbija.

Veliki broj migranata koji su trenutno u Srbiji je i opomena ovoj vlasti da bez ikakvog odlaganja počnu da rešavaju problem nekontrolisanog ulaska migranata i da obezbede bezbednost svih građana Srbije, što im je i obaveza”, kaže se u saopštnju Pokrajinskog odbora Dveri.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.