blank

SAOPŠTENJE DVERI Referendum za Zakon o istopolnim zajednicama

blank

Predsednik Dveri Boško Obradović zatražio je da se građani na referendumu izjasne o Zakonu o istopolnim zajednicama, te se upitao zašto vlast želi na silu da nametne jedan zakon koji nije bio deo predizbornog programa SNS i suprotan je volji većine građana Srbije.

Obradović je u saopštenju naveo da referendum mora biti jedna od najznačajnijih demokratskih tekovina ako želimo da budemo takvo društvo, te je istakao da se to posebno odnosi na one zakone koje vlast želi da donese a za koje se, kako je rekao, unapred zna da je većina građana protiv, kakav je i planirani Zakon o istopolnim zajednicama.

„Ovakav zakon nikada nije bio u programu Srpske napredne stranke pred bilo koje izbore. Nije bio ni u programu Aleksandra Vučića kada je bio kandidat za predsednika Srbije. Posebno je licemerno od strane vladajućeg režima sada poturati Gordanu Čomić, koja je kadar bivše vlasti, da nameće jedan ovakav zakon i sakrivati se iza nje”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da zagovornici Zakona o istopolnim zajednicama ističu da nije moguć referendum po ovom pitanju jer je to manjinsko pravo, a Obradović je smatra netačnom, jer su o istom zakonu referendumi održani u Sloveniji i Hrvatskoj, na kojima se većina građana izjasnila protiv.

„U Sloveniji je 2015. godine održan referendum na kome je 63% glasača bilo protiv legalizacije istopolnih brakova, a u Hrvatskoj 2013. godine građani su gotovo dvotrećinskom većinom podržali predloženu promenu Ustava koja je predvidela da se brak definiše isključivo kao zajednica muškarca i žene, uprkos tome što je celokupan politički establišment i nevladin sektor bio protiv”, naveo je Obradović u saopštenju.

Srpski pokret Dveri predložio je da se Zakon o istopolnim zajednicama, za koji, kako navode, ne postoji društveni konsenzus, nađe na referendumu kako bi se građani Srbije izjasnili o njemu. Iz Dveri su naveli da je ovaj pokret protiv ovog Zakona, te da je sličnog stava i većina građana Srbije, kao i sve tradicionalne verske zajednice. Dveri su pozvale vlast da organizuje referendum, te da proveri koliku podršku u narodu ima za svoje nove ideje.

Iz Dveri su pozvali sve institucije, nevladine organizacije, političke stranke, ugledne javne ličnosti i druge istaknute pojedince i svakog građanina da se zajednički izbore za referendum i demokratsko odlučivanje o ovom pitanju.

Foto: Dveri

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa novosadskom policijom, uhapsili su M. E. (1981) iz okoline Bačke Topole zbog postojanja osnova sumnje da

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.