blank

SBB: Otkrivanje spomenika biskupu Antunoviću namera da se Bunjevci prikažu Hrvatima

Savez bačkih Bunjevaca saopštio je da je otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, zloupotrebom skupštinske odluke Grada Subotice, tako što su, kako se navodi, kao podizači spomenika prikazani Hrvatsko nacionalno veće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u sklopu nacionalnog  praznika Hrvata u Vojvodini i otvaranja kuće Bana Jelačića, uz prisustvo visokih zvaničnika  Hrvatske i Srbije, jasna i nedvosmislena namera da se Bunjevci u Srbiji prikažu Hrvatima.

“Čitav scenario u režiji Tomislava Žigmanova, upravnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Jasne Vojnić, predsednice HNV-a bio je takav da je ne samo biskup Antunović prikazan Hrvatom, nego da su i danas Bunjevci u Srbiji Hrvati. Najoštrije osuđujemo takav postupak  i pitamo predstavnike Republike Srbije, Pokrajine i Grada da li je njihovo prisustvo činu otvaranja spomenika u takvim okolnostima, ujedno i znak da Bunjevce smatraju Hrvatima?”, pitaju iz SBB-a.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas sunčano i toplo

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 27 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu uticati relativno povolјno

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.