blank

Tradicionalni ris u Đurđinu ovoga vikenda

Takmičenje risara jedna je od najstarijih manifestacija na ovim prostorima koja se ove godine održava po 57. put.

blank
Foto: Igor Preradović

Tradicija koja se ne zaboravlja, a predstavlja vezu sa prošlošću, održaće se 13. jula u Đurđinu, a cilj je da se pokaže kako se nekad kosilo žito – po bunjevački, ris. U takmičarskom delu učestvuju domaći, ali i kosci iz susednih država. Prikaz kosidbe i vršidbe na mašinama iz prošlosti, jedinstveni su u našem kraju. Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ organizatori su ovog tradicionalnog risa.

„Najatraktivnija je manifestacija, koja se održava u Đurđinu. Ove godine ćemo Dužijancu slaviti po 114. put. Pored takmičenja organizovaćemo i druge sadržaje“ – rekao je Marinko Piuković, direktor ovog udruženja.

Jedinstven gastronomski događaj prati i ovaj težak, risarski deo. Taj risarski ručak jedan je od neizostavnih, tradicionalnih ponuda u sklopu ove manifestacije: domaća slanina, kiselo mleko, domaći hleb i crni luk za snagu kosača.

Miroslav Kujundžić ispred organizaionog odbora rekao je da se ove godine na risarenje prijavilo 22 risarska para – 44 učesnika:

blank
Foto: Subotičke.rs

„Imamo parove iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i Vojvodine. Ujutro u 6 počinje okupljanje risara, a domaćini su Ante i Nada Skenderović. Risarski ručak je na balama slame u osam izujutra, što je jedna od specifičnosti. Neće izostati ni risarska rakija i hladna voda iz bunara. Potrebno je poneti samo bricu koja će se koristiti samo za slaninu“ -sa smeškom je istakao Miroslav Kujundžić.

Sledi početak manifestacije u 9 ujutro, a nastaviće se prikazom rada traktora i vršilice koji su stari preko 100 godina. Kuvaće se tradicionalna tarana u čemu će se takmičiti osam ekipa, a biće prilika i da se kupe porcije. Uslediće folklorni program, proglašenje pobednika, kao i gastronomska ponuda za sve goste. Obzriom da je najavljeno veoma toplo vreme, organizatori su se potrudili da obezbede hladno piće, ali i ekipe Hitne medicinske pomoći, policije i vatrogasne službe kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.