blank

U četvrtak sedma redovna sednica Skupštine grada

blank

Predsednik gradske skupštine Balint Pastor najavio je sutrašnju sedmu redovnu sednicu Skupštine grada Subotice. Odbornici će odlučivati o dvadeset i tri tačke dnevnog reda.

Pastor je izjavio da je zadovoljan time što se sednice održavaju svakog prvog četvrtka u mesecu. Naveo je i da smatra da je dobro što skupština zaseda jednom mesečno, jer je tada rad predvidiv, sednice ne traju predugo i sve se odvija u, kako je rekao, normalnim demokratskim tokovima.

Kao najvažniju sutrašnju tačku dnevnog reda naveo je donošenje odluke o pristupanju promeni Statuta grada Subotice, povodom uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu. Naglasio je da ovaj proces podrazumeva nekoliko faza, a da će sutra biti obavljena samo prva, što znači da će biti izabrana komisija koja će izraditi predlog o izmenanama i dopunama Statuta grada Subotice. Kada komisija sastavi sam tekst, Skupština će se o tome ponovo izjašnjavati. Kako je rekao, predlog o izmeni Statuta potekao je od Gradskog veća, a promenu Statuta u formalnom smislu inicirao je gradonačelnik.

Naglasio je da bi bunjevački jezik mogao da bude uveden u službenu upotrebu u mestima u kojima srazmera Bunjevaca dostiže 15 odsto. Međutim, uprkos tome što u Subotici nije takva situacija, gradonačelnik je inicirao da bunjevački bude uveden na teritoriji čitavog grada. Pastor je naveo da smtra da je to jedan apsolutno demokratski potez, te da će na kraju procedure Subotica biti grad u kom će u službenoj upotrebi biti četiri jezika – srpski, mađarski, hrvatski i bunjevački.

Takođe, biće izmenjen i dopunjen deo plana detaljne regulacije Mesne zajednice Prozivka. Biće izgrađena garaža na javnom građevinskom zemljištu između Prvomajske, Blaaška Rajića, Nade Dimić i Jo Lajoša, a Prozivčani će dobiti zdravstvena stanicu u Pazinskoj ulici.

Biće doneta odluka o angažovanju revizora za eksternu reviziju završnog računa, uz saglasnost državne revizorske institucije.

Usvojiće i godišnji izveštaj i program poslovanja tri fondacije – „Danilo Kiš“, „Dr Rehak Laslo“, „Exspecto“, ali i izveštaj o radu Saveta za zdravlje.

Pastor je naveo da će Skupština dobiti dva nova odbornika, pošto su Zoltan Kudlik i Marko Marić podneli ostavku na odbornički mandat, s obzirom na to da su postali pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, odnosno pomoćnik gradonačelnika Subotice. Arpad Legradi i Ana Marjanušić biće novi odbornici koji će sutra položiti zakletvu i preuzeti funkcije.

Naveo je i da je Predrag Radivojević podneo ostavku na mesto direktora Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, te da će biti konstatovana njegova ostavka, a zatim će Ognjen Golubović biti imenovan za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća, na mandatni period od godinu dana.

Biće imenovani članovi upravnog i nadzornog odbora Fondacije „Subotička sinagoga‟ i Centra za socijalni rad, kao i Komisija za dodelu zvanja i priznanja. Imenovaće i novu članicu izborne komisije.

Kako je naveo, dopuna se odnosi na odluku o davanju saglasnosti usvajanja predloga projekta javno-privatnog partnerstva obavljanja usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na teritoriji Grada Subotice. Pastor je izjavio da je ovde reč o izuzetno bitnim temama o sprečavanju širenja zaraza, te je smatrao da je važno da se ova tačka nađe na dnevnom redu sedme sednice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.