blank

U Srbiji trenutno oko dvesta maloletnih migranata

blank

Najveći deo smešten u centrima za azil u Bogovađi i Sjenici. U toku 2019. godine dva maloletna lica bez pratnje su dobila utočište u skladu sa Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti

U odgovru na pitanje redakcije portala Subotičke.rs, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navelo je da se u Srbiji u ovom trenutku “vidljivo” oko dvesta maloletnih migranata, ali da se taj broj svakodnevno menja. Najveći deo maloletnih migranata smešten je u centrima za azil u Bogovađi i Sjenici.

“Još od perioda najveće migrantske krize, od sredine 2015. godine, u okviru sistema socijalne zaštite, aktivno radimo na unapređenju kvaliteta rada sistema socijalne zaštite sa maloletnim migrantima bez pratnje kao i njihovom zbrinjavanju u skladu sa najboljem interesom i pravima deteta”, navedeno je u odgovoru Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministarstvo je navelo da su, pored postojećih prihvatnih centara određenih za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje u Sjenici i Bogovađi, na raspolaganju i smeštajni kapaciteti u tri ustanove socijalne zaštite (Zavod za vaspitanje dece i omladine Beograd, Zavod za vaspitanje omladine Niš i Dom „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zvečanskoj), sa smeštajnim kapacitetima do četrdeset maloletnika bez pratnje. U koordinaciji sa nevladinim sektorom, dostupna su još dva objekta za smeštaj maloletnika, čiji je kapacitet oko trideset mesta.

“U toku 2018. i 2019. godine u državnim ustanovama socijalne zaštite bilo je smešteno 338 maloletnika bez pratnje, dok su u prvih osam meseci 2020. godine bila smeštena 63 maloletnika bez pratnje. U toku vanrednog stanja u svim državnim ustanovama za smeštaj migranata bilo je smešteno skoro 700 maloletnika bez pratnje”, navedeno je u odgovoru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U odgovoru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dalje se navodi da ovo ministarstvo već duži vremenski period radi na jačanju kapaciteta centara za socijalni rad sa svim korisnicima, pa tako i sa migrantima, pre svega sa maloletnicima bez pratnje roditelja ili staratelja.

“Ministarstvo je 2016. godine sa svojim partnerima donelo Standardne operativne procedure za rad sa decom izbeglicama, odnosno migrantima, da bi 2017. i 2018. donelo Instrukciju o postupanju centara za socijalni rad – organa starateljstva i ustanova socijalne zaštite u obezbeđivanju zaštite i smeštaja maloletnih migranata bez pratnje. Centri za socijalni rad su samo u ovoj godini izdali gotovo hiljadu rešenja o privremenom starateljstvu za maloletnike bez pratnje.

U odgovoru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dalje se navodi da privremeni staratelji, kao i drugi stručni radnici u sistemu socijalne zaštite, vode računa o potrebama maloletnika bez pratnje, sa posebnim akcentom na brigu i zaštitu od svih oblika nasilja, pružanja psiho-socijalne podrške, te olakšavanja pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, a u skladu sa Porodičnim zakonom i zakonom o socijalnoj zaštiti.

Oni obezbeđuju i zastupanje maloletnika u procedurama pred drugim organima RS (pravosuđe, MUP i sl.) u skladu sa Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti i Zakonom o strancima. U RS svi maloletnici od 6 do 14 godine starosti su u obavezi da pohađaju školu”, nabedeno je u odgovoru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

blank

Cilj migranata su zemlje EU, prošle godine su dva maloletnika dobila utočište u Srbiji

“Saradnja sa relevantnim institucijama i međunarodnim organizacijama na uspostavljanju procedura i pravila za adekvatnu brigu i zaštitu maloletnih migranata bez pratnje od fundamentalne je važnosti za uspešan odgovor Srbije na migrantsku krizu. U tom smislu podrška EU, kao i drugih partnera poput UNHCR, UNICEF, IOM, Banke za razvoj Saveta Evrope, Nemačke razvojne banke (KfV), te bilateralnih donatora kao što su Republika Koreja, Švajcarska, Norveška i drugi, je od velike pomoći u tome”, kaže se u odgorovu.

“Što se tiče procedure za brigu o maloletnicima bez pratnje, ona je utvrđena Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti, Zakonom o strancima i Porodičnim zakonom. Sve procesne radnje vezane za njihov boravak i eventualno zahtev za azil obrađuje Ministarstvo unutrašnjih poslova uz obavezno prisustvo privremenog staratelja kojeg postavlja centar za socijalni rad. Smeštaj obezbeđuje Komesarijat za izbeglice i migracije, dok za mlađe maloletnike, devojčice i posebno ranjive kategorije smeštaj se obezbeđuje u ustanovama socijalne zaštite. Oni su slobodni da napuste našu teritoriju, što najčešće i čine, jer kao svoju konačnu destinaciju vide države članice EU. U toku 2019. godine dva maloletna lica bez pratnje su dobila utočište u skladu sa Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti”, navedeno je u odgovoru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dalje se navodi da.

Foto: Pixabay

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.