blank

Ultramaratonska trka i državno prvenstvo na Paliću

blank

Danas je ispred Velike terase na Paliću počela međunarodna ultramaratonska trka u više disciplina, kao i državno prvenstvo Srbije u trci od 24 časa, pedeset i sto kilometara. Ultramaratonska trka održava se u organizaciji Ultramaratonskog kluba „Paligo Palus”, koji je u sastavu Srpskog atletskog saveza, i Ultramaratonskog saveza Srbije.

Trku je otvorio predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor, koji je naveo da je održavanje trke na Paliću po petnaesti put zasluga Elvire Janoši, koja je bila vrhunski sportista i koja je u ultramaratonu postigla rezultate koji se, prema njegovim rečima, i danas pamte. Kako je naveo, ona je 1995. dobila priznanje „Pro urbe”, a kada je završila sportsku karijeru, postala je trener i organizator trka.

blank

– Meni je izuzetno drago što je Palić domaćin državnog prvenstva. Trka je ujedno i kvalifikacija za svetsko prvenstvo, što je veoma značajan podatak za Suboticu i za Palić. Trka je međunarodnog karaktera, ima trkača iz cele Srbije i iz regiona, i oni će narednih sati trčati u najlepšem okruženju – naveo je Pastor.

On je podsetio javnost da je juče otkriven spomenik Karolju Birou, koji je, osim što je izgradio Gradsku kuću, zaslužan za mnoge građevine na Paliću, pored kojih će trkači prolaziti, kao što su Velika terasa i Muzički paviljon, ali i Vodotoranj koji je nešto udaljeniji.

blank

Goran Čegar, tehnički delegat Srpskog atletskog saveza na prvenstvu Srbije, kazao je da je Palić sjajan ambijent za organizaciju ovako velikog događaja, te da očekuje da će sve proći kako treba, iako je vreme nešto toplije za ultramaratonske uslove.

– Danas se okupljamo ovde četvrti put, jer se od 2018. godine Srpski atletski savez uključio u organizaciju državnog prevstva u okviru ultramaratona na Paliću. Nastupiće takmičari iz četrnaest klubova, u disciplinama 24 sata, 50 i 100 kilometara. U 12 časova je počela trka od 24 sata, tu očekujemo da će biti jaka konkurencija i da će takmičari istrčati otprilike 220 kilometara – naveo je Čegar.

blank

On je izrazio nadu da će u budućnosti u ovako lepom ambijentu na Paliću biti organizovano i evropsko ili svetsko prvenstvo.

Marta Dobo, predsednica Saveta Mesne zajednice Palić, takođe se zahvalila Elviri Janoši, ali i volonterima koji su već petnaest godina u ovom poslu, a takmičarima poželela sreću i nadu da će se sa svojim porodicama vratiti i u turističku posetu Paliću.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.