blank

Vojvodinašume: Istakanje nije jedini uzrok opadanja nivoa vode u Majdanu

blank

U ovom javnom preduzeću tvrde da je nivo podzemnih voda opao za oko četiri metra, a kao razlog navode izgradnju kanalizacije i višegodišnji deficit padavina. Da bi se Majdan sačuvao potrebno i uključivanje šire lokalne javnosti

U odgovoru na pitanje redakcije portala Subotičke.rs u vezi opadanja nivoa vode u jezeru Majdan, dr Marko Marinković, izvršni direktor Javnog preduzeća “Vojvodinašume”, zadužen za šumarstvo, ekologiju i razvoj, rekao je da istakanje vode nije jedini uzrok niskog vodostaja jezera.

Nivo vode u jezeru konstantno opada, a razlog je opšte opadanje podzemne vode u Subotičkoj peščari. U poslednjem periodu, nivo podzemnih voda opao je za četiri metra. Glavni razlozi negativnog trenda opadanja su izgradnja kanalizacije u Subotici i deficit u padavinama unazad više godina – rekao je Marinković.

On je istakao da je, na osnovu saznanja čuvara zaštićenog područja na kojem se jezero nalazi, ranije bilo pokušaja istakanja voda u cisternu. Ova aktivnost je, prema Marinkovićevim rečima, prijavljena policiji i počinilac je sudski kažnjen.

blank

– Javno preduzeće “Vojvodinašume” nije dobilo zahtev za odobrenje ovakve aktivnosti. Čuvar šuma nije uočio ove godine nikakve aktivnosti oko jezera – kaže Marinković.

Na pitanje naše redakcije šta zajednica može da učini kako bi se jezero Majdan sačuvalo, Marinković kaže da je za to neophodna zajednička kontrola nadležnih ustanova, pre svih Vojvodinašuma kao korisnika zemljišta, Javnog preduzeća “Palić – Ludaš” kao upravljača tog područja, inspekcijskih službi i uključivanje šire lokalne javnosti.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Trio napustio Spartak

Fudbalski klub Spartak Ždrepčeva krv sporazumno je prekinuo saradnju sa defanzivcem Ilijom Martinovićem, desnim bočnim Alphonce Msanga Mabulom i  ofanzivnim veznim fudbalerom Morice Abrahamom. Klub

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.