blank

Virus koji ubija karcinom testiran na raku dojke koji se teško leči

Dodavanje leka koji sadrži virus koji ubija ćelije karcinoma u lečenje hemoterapijom dalo je impresivne rezultate u malom ispitivanju pacijenata sa trostruko negativnim karcinomom dojke, pri čemu je kod skoro polovine primećeno da tumori nestaju.

blank
Foto: Unsplash

Trostruko negativan karcinom dojke ima malo mogućnosti lečenja jer se mnogi lekovi ne vezuju za ćelije karcinoma i tako ne mogu da ih napadnu. Novi pristup koristi talimogen laherperepvek (T-VEC), koji Amgen prodaje kao Imligik, koji sadrži takozvani onkolitički, ili virus herpesa koji ubija karcinom, koji se već koristi za lečenje uznapredovalog melanoma.

Uz finansiranje Amgena, istraživači iz „Moffitt Cancer Center“ u Tampi, na Floridi, ubrizgali su T-VEC direktno u trostruko negativne karcinom dojke kod 37 pacijenata koji su primali hemoterapiju pre mastektomije ili lumpektomije. Prosečna veličina tumora bila je oko četiri centimetra, svi pacijenti su imali drugi ili treći stadijum bolesti, a kod skoro polovine, karcinom se proširio na limfne čvorove.

Kako je objavljeno u Nature Medicine, tretman je doveo do potpunog odgovora kod 46 odsto pacijenata, što znači da tumor više nije bio detektovan, a kod 21 odsto pacijenata došlo je do značajnog smanjenja tumora, prenosi Reuters.

Dve godine nakon tretmana i operacije, 89 odsto pacijenata nije imalo karcinom, i nije bilo recidiva kod pacijenata koji su imali jake odgovore na lečenje.

Istraživači su primetili da je Merkova imunoterapija Kejtruda već odobrena za upotrebu zajedno sa hemoterapijom kod pacijenata sa trostruko negativnim karcinomom dojke i pokazalo se da značajno poboljšava preživljavanje, ali sa rizikom od autoimunih neželjenih efekata.

Neželjeni efekti sa T-VEC bili su slični onima koji bi se očekivali od hemoterapije. Postojale su veće stope niske temperature, glavobolje i bola na mestu uboda, saopštili su istraživači.

„Lokalno primenjeni agensi kao što su onkolitički virusi mogu da povećaju antiimunitet tumora bez povećanja sistemske toksičnosti“, dodali su oni.

Izvor: Reuters, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.